Mitől sárgul a málna?

Agrofórum Online

J. Attiláné kérdése: Málnatöveim alsóbb levelei az utóbbi időben egyre jobban sárgulnak. Ez a sárgulás az egész levélre kiterjed. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünetek alapján nitrogénhiányra (N) lehet következtetni. A nitrogén könnyen reutalizálható tápelem, a növényen belüli könnyen mozog, a hiánytünetek először az alsó idősebb leveleken jelennek meg. Kezdetben a levél halványodása, majd egyöntetű sárgulása figyelhető meg. A sárgulás kiterjed az egész levélre, beleértve a levélereket és a levélszélet is. Tartósan fennálló hiány esetében a növények elmaradnak a növekedésben, illetve leveleik is kisebbek lesznek egészséges társaikhoz képest.

A nitrogénhiány tünetei szembetűnő formában jelentkeznek a vegetatív részek növekedésének elmaradásában és elszíneződésében. A hajtásnövekedés gyenge lesz, a levelek kisméretűek, halványzöld színűek. Nagymértékű hiány esetén a levelek sárgulása mellett, lehullásuk is tapasztalható. Ebben az esetben a korai lombhullás miatt a növény a téli nyugalmi időszakra nem tud megfelelően felkészülni, ezáltal fokozottan fagyérzékennyé válik. A nitrogén hiányának esetében, gyenge lesz a virágrügyképződés. A gyümölcskötődés is kedvezőtlen, de a kötődött gyümölcsök minőségi és méretbeli elmaradása is tapasztalható. A fán maradt gyümölcsök kényszerérettek lesznek, idő előtt megérnek.

A fák hajtásnövekedésének mértéke, a terméshozam és a gyümölcsök minőségi paraméterei szoros összefüggésben vannak a nitrogénellátottsággal. Ezek, valamint a levelek fajtára jellemző mérete és alakja, egészséges zöld színe egyaránt jelzik számunkra, hogy megfelelő-e a nitrogénellátottság. A nitrogénhiány esetén a gyökérzet is gyengén fejlődik, sok elágazás nélküli gyökérrész képződik. A lecsökkent gyökértömeg a többi tápelem felvételét sem tudja biztosítani kellő mértékben. A gyümölcsfák közül nitrogénre a legigényesebbek az őszibarack, szilva, meggy, dió és bogyósgyümölcsök.

A nitrogén műtrágyát ne ősszel, hanem tavasszal juttassuk ki, hiszen könnyen oldódnak, és a kiszórásuk után kis idővel a növény gyökere a vízben oldott nitrogént felveszi. Az ősz folyamán kijuttatott nitrogén tavaszig kimosódik a talajból, vagy olyan mélyre jut a talajban, ahol a gyökerek már nem tudják azt hasznosítani. Tavasszal, a vegetációs időszak megindulása előtt célszerű kijuttatni és a talajba dolgozni. A növények nem csak gyökereiken, hanem leveleiken keresztül is képesek felvenni és hasznosítani a nitrogént. Lombtrágyázásra speciális vízben gyorsan és maradéktalanul oldódó nitrogénműtrágyát használhatunk, és azt permetezzük a növényre.

 

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Aggódhatnak a hazai bogyós gyümölcs kedvelők

2018. június 11. 07:12

Míg néhány évtizeddel korábban még hétezer hektáron termesztettek málnát a hazai gazdálkodók, napjainkban alig száz hektárról takarítják be a nyár kedvelt gyümölcsét a termelők.

Emelkedik a fagyasztott málna ára

2019. május 12. 10:33

Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben