Nagyon sok a fertőzött burgonya

Agrofórum Online

K. Dániel kérdése: Betakarítás során sok beteg gumóval találkoztam, mit tegyek jövőre, hogy elkerüljem ezt a betegséget?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

Tisztelt Kérdező!

A mellékelt fényképek alapján egyértelműen a burgonya leggyakoribb gumókárosító betegségével, a burgonya fuzáriumos gumórothadás és tőhervadás (Fusarium solani) gomba kártételével találkozott.

A Fusarium gombák az egész világon általánosan elterjedt több tápnövényű, talajlakó kórokozók, amelyek a burgonyatermesztő területeken mindenhol ismertek, károsítanak. A gumók felületén a sebzések, vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó barna foltok alakulnak ki. A gumó húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. Később a gumók felületén, valamint az elhalt gumórész belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszín penészcsomók jelennek meg. Száraz körülmények között korhadás, morzsalékosodás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás a végső tünet. A betegség szakszerűtlen tárolás mellett gyorsan terjed.

A burgonyatövek fuzáriumos hervadása kevésbé súlyos probléma, mint a gumórothadás. Általában virágzás után lép fel és az alsó levelek sárgulásával kezdődik. A vastagabb gyökerek, ill. a szártövek ferde elmetszésekor az edénynyalábgyűrű részben barnán elszíneződik, s ez a kettévágott gumókban is észrevehető.

Az elsődleges fertőzési forrás a talaj, de áttelelése a burgonyatárolóban is lehetséges. A kórokozó tipikus sebfertőző, de az ép gumók köldökrészén is képes bejutni a szövetbe.  A tárolóhelyeken a fuzáriumos gumórothadások járványszerű fellépését elősegítik a helytelen tárolási körülmények (sérült, földdel szennyezett gumók betárolása, magas hőmérséklet és páratartalom, a szellőzés hiánya).

A védekezés alapja helyes, legalább 4 éves vetésforgó betartása, valamint a megfelelő termőhely kiválasztása. A gumórothadás érdekében kerüljük a mélyfekvésű, belvizes területeket, de a túlságosan gyorsan felmelegedő, sülevényes talajokat is, ahol pedig a tőhervadásos tünetek a gyakoribbak. Fontos a fertőzésmentes, valamint a csávázott (karboxin, TMTD) vetőgumó használata. Optimális tápanyag utánpótlással és okszerű öntözéssel a betegség fellépése elkerülhető, ha mégis megjelenik, a burgonyatövek fuzáriumos hervadását foszfit tartalmú lombtrágyákkal kontrollálni tudjuk. A fuzáriumos gumórothadás és egyéb, más talajból fertőző gomba kórokozó ellen nagy hatékonysággal alkalmazhatjuk a Trichoderma harzianum, hiperparazita gombát tartalmazó készítményeket.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://dev.agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

A vetési munkák majdnem 60 százalékát végezték el idáig

2020. május 11. 14:03

A gabonafélék 54 százalékát vetették el a jelentés napjáig, a tavaszi búza és a tavaszi árpa vetése 97-99 százalékon állt, a zab vetése pedig 94 százalékon.

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

2020. április 8. 09:47

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.