Agrárközélet

Rektorhelyettes: az idén 12 ezren kerülhetnek be a Debreceni Egyetemre

Agrofórum Online

A Debreceni Egyetemre (DE) a 2016-os felvételin több mint 12 ezren kerülhetnek be.

A Debreceni Egyetemre (DE) a 2016-os felvételin több mint 12 ezren kerülhetnek be; a teljes hallgatói létszám jelenleg megközelíti a 30 ezret, a szaktárca engedélye alapján pedig elérheti a 35 ezret is, ami a hazai felsőoktatási intézmények között a legmagasabb – közölte a DE oktatási rektorhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón.

Bartha Elek elmondta: a hazai tizennégy felsőoktatási képzési területből tizenkettőt oktatnak, az egyetemen 14 kar, 67 alapképzési szak, 78 mesterképzési szak, 5 egységes osztatlan szak, 14 felsőoktatási szakképzés, 174 szakirányú továbbképzés és 23 doktori iskola működik.

„Töretlen a hallgatók érdeklődése a Debreceni Egyetem iránt, elsősorban a régióból, de az ország szinte valamennyi szegletéből érkeznek a jelentkezők. Továbbra is népszerű az angol nyelvű képzés is, amelyen jelenleg 101 ország 4028 diákja tanul” – ismertette a rektorhelyettes.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató hozzátette: az idei év újdonsága a kisvárdai közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása, ahol kihelyezett képzésként mezőgazdasági mérnöki és turizmus-vendéglátás alapképzési szakokon folyik majd oktatás.

Tovább bővül a kínálat a duális képzési területen is: a 2016/2017-es tanévtől a műszaki kar és a mezőgazdaság-, élelmiszer-tudományi és környezetgazdálkodási kar mellett a természettudományi és technológiai karon is elindul a gyakorlatorientált villamosmérnök- és vegyészmérnök-képzés, mások mellett az E.ON, a BorsodChem és az NI Hungary bevonásával – tájékoztatott az igazgató.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Új módszert dolgoztak ki a Debreceni Egyetemen a búzafajták értékelésére

2018. június 29. 09:39

A klímaváltozás és a velejáró szélsőséges időjárási jelenségek szükségessé teszik a megváltozott viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozó, a stresszhatással szemben ellenálló fajták kialakítását.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.