Állattenyésztés

Idén is lehet pályázni a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára

Agrofórum Online

Idén is lehet pályázni a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatára, amelyet eddig 86 vállalkozás kapott meg. A tanúsítási folyamatban mások mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz.

 

Jelenleg a Kiváló Magyar Sertéshús (KMS) védjegy használatára termelői oldalról 86 állattartó cég jogosult, 108 telephellyel és mintegy 2 millió hízósertés kibocsátásával – közölte a NAKlap 2017. márciusi száma. Ezt a mennyiségű hízót biztosan le tudja vágni és fel tudja dolgozni az a 19 vágó- és feldolgozóüzem, amely eredményesen pályázott a védjegy használatára. A kereskedelmi egységek közül, ahol árusítani lehet ezeket a termékeket, 16 kapott kedvező minősítést. Ezek a kapacitások már megfelelő üzemi hátteret biztosítanak a védjegyes termékek markáns piaci megjelenéséhez.

A KMS védjeggyel megjelölt sertéshús vagy -készítmény fogyasztója biztos lehet abban, hogy a sertés Magyarországon született, felnevelt és levágott, GMO mentes gabonaalapú, legalább 30 százalékban kukoricát tartalmazó, különböző melléktermékektől mentes, jó minőségű takarmányt fogyasztott. A megkülönböztetett tartástechnológia a hús minőségén is megmutatkozik, kiváló porhanyósság, márványozottság és alacsony víztartalom formájában. A konyhai felhasználhatóság oldaláról nézve ez ízben gazdag, finom, porhanyós, puha húst és kevesebb súlyveszteséget jelent az ételek készítése során. A hús és húskészítmény laboratóriumi ellenőrzése is kedvező, megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú előírásainak.

A „Kiváló Minőségű Sertéshús” védjegy elnyerésére a sertés termékpálya minden szereplőjének lehetősége van. A pályázatok benyújtása önkéntes alapon történik, amelyeket a VHT Védjegy Tanúsítási Iroda fogad. A védjegyet független auditorok ellenőrzése után, a KMS szempontrendszerének teljesítésével nyerhetik el a pályázók. Az auditsorán ellenőrzik a beküldött bizonylatokat (gyártmánylap, receptúra, csomagolás, tanúsítványok, stb.), a tartási, gyártási és kereskedelmi folyamatokról pedig helyszíni auditok során győződnek meg. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül, amelyek keretében a termék mikrobiológiai összetevőit és más minőségi jellemzőit vizsgálják a szakemberek.

Az audit eredményeit a KMS Bíráló Bizottság értékeli ki. A kiértékelés eredménye alapján a bizottság javaslatot tesz a KMS védjegy használatára. A védjegy használatának engedélyezése a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökének a feladata, akinek döntését az agrártárca ellenjegyzi, majd nyertes ezt követően használhatja a védjegyet. A KMS védjegyre történő pályázókat a Földművelésügyi Minisztérium azzal segíti, hogy a bevezetési időszakban átvállalja a pályázat költségeit, vagyis a pályázat és a védjegy használata jelenleg ingyenes. Egy nyertes vállalkozás három évig használhatja a KMS védjegyet.

A tanúsítási folyamatban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakemberei vesznek részt. Az auditálás és a minősítés független és transzparens, annak folyamatában piaci szereplők képviselői nem vehetnek részt.

Az átfogó és részletes audit listákat, valamint a pályázati feltételeket és eljárásrendet tartalmazó dokumentumokat a VHT honlapjáról tölthetik le az érdeklődő vállalkozások.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Nőtt az uniós takarmánytermelés

2019. március 14. 12:46

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami amiatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett.

Növekedtek az élőállat-vágások

2018. november 28. 10:34

A hazai vágóhidakon az idei első három negyedévben 11 százalékkal több szarvasmarhát és 10 százalékkal több baromfifélét vágtak le, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban.

Romániában újabb megyékben tűnt fel az afrikai sertéspestis

2019. január 29. 07:33

A fertőző gócok csaknem felét a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében tartják számon, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór.

A Tiszaföldváron elhullott sertések nem voltak afrikai sertéspestissel fertőzöttek

2018. szeptember 14. 10:48

Mind az európai uniós, mind pedig a hazai jogszabályok alapján az állati eredetű mellékterméket – különösen az elhullott állatok tetemét – az üzemeltető köteles elszállíttatni, illetve az ártalmatlanításról gondoskodni.