Agrárközélet

Több élelmiszernek csökkenhet az áfája jövőre

Agrofórum Online

Révbe érhet a hal áfacsökkentése, és az agrártárca mérsékelné a húsáruk, a felvágottak adótartalmát is – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az agrártárca a halhús mellett a telepített hal áfáját is csökkentené jövő januártól, de a vadhús, a tejtermékek, pékáruk, zöldség-gyümölcsök áfacsökkentése is terítéken van.

 

A miniszter elmondta, hogy a végleges döntést az Országgyűlés hozza meg majd a halhús áfájának öt százalékra csökkentéséről. A kormány az adótörvények és a jövő évi költségvetési törvény vitája kapcsán foglalkozik majd ezzel a kérdéssel.

– Úgy látom, hogy van fogadókészség, hiszen a halhús egy egészséges, jó minőségű élelmiszer, és a magas áfatartalom miatt jelenleg aránytalanul drágább, mint a baromfi- vagy a sertéshús. Bízom abban is, hogy a telepítésre szolgáló halnak az áfáját is sikerül csökkenteni. Komoly probléma, hogy nem tudják visszaigényelni az áfát azok a telepítők, akik például horgászokat szolgálnak ki, horgászjegyeket értékesítenek – nyilatkozta Fazekas Sándor.

A kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy a halhúson kívül más élelmiszer áfája is csökkenjen jövő januártól, így válaszolt: – A tárca szeretné, ha több termék áfája is csökkenne, de én nem mennék elébe a vitának, ami az adótörvények körül zajlik majd. Mindenképpen ebbe a körbe tartozik néhány feldolgozott húsáru, felvágott. Emellett egyes tejtermékek, pékáruk, zöldség- és gyümölcsfélék is szóba kerültek, és a vadhúst is ide sorolnám. Jó néhány területen fehérítené az ágazatot az áfacsökkentés, viszont a kieső adóbevételeket pótolni szükséges, ehhez pontos háttérszámítások kellenek, amelyeket jelenleg is egyeztetünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal. Nyilván a magyar termelést akarjuk erősíteni, hogy friss, egészséges élelmiszer kerüljön a polcokra, kedvező áron, ehhez egy lehetséges eszköz az adócsökkentés.

Fazekas elmondta, alapos szakmai vita kell ahhoz, hogy meggyőzzék az Országgyűlés tagjait, hogy a kieső áfabevételek pótolhatóak: – Látszik, hogy a sertéshús áfabevétel-kiesése kisebb volt, mint amit előzetesen kalkuláltunk, ez az ágazat fehéredésének tudható be.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Kevesebb húst esznek az osztrákok

2020. augusztus 31. 08:17

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

Áprilisban ismét bárány napokat rendeznek

2019. április 9. 10:37

A kampány célja, hogy a résztvevő éttermek segítségével megkóstoltassák az emberekkel a bárányhúsos ételeket, ezáltal ismertté téve ezt az amúgy általában mellőzött ételt.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420