Agrárközélet

Kajszi: meghatározták a hidrogén-cianid felső határértékét

Agrofórum Online

Az Európai Unió hivatalos lapjában jelent meg az EU 2017/1237 rendelete, amely módosítja az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeiről szóló 1881/2006/EK rendeletet. 

Az új rendelet 8. szakasza alapján a végső fogyasztók számára forgalomba hozott sárgabarackmagban előforduló hidrogén-cianid felső határértékét is meghatározták. Így a feldolgozatlan egész, az őrölt, a tört, a zúzott és az aprított sárgabarackmag hidrogén-cianid tartalom felső határértéke 20 μg/kg lett.

A szabályozás célja a legérzékenyebb népességi csoportok (gyermekek, idős személyek, várandós nők) egészségének védelme. A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokban már korábban szabályozták a vegyület elfogadható felső határértékét (7g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva).

Az új szabályozás 2017. július 28-án lép hatályba.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Miért hullott már le a kajszibarack levele?

2019. szeptember 23. 13:17

B. Kriszta kérdése: Kajszibarack fám levele augusztus közepétől tömegesen hullik, rajta nagy barna elhalásokat látok. Mi okozhatja? Ilyen még nem volt a kertemben.

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Miből lesz pálinka és lekvár? Harmatgyenge a kajszitermés ...

2018. július 20. 05:04

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növénytermesztési szakemberei közös kajszi fajtabemutató rendezvényen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat.