Agrárközélet

Konferencia a Magyar konyháért

Agrofórum Online

„Szerencsére túl vagyunk azon, hogy csak a hazai vendéglátás dicső múltját emlegessük. Bátran kimondhatjuk, hogy Magyarország az elmúlt évtized alatt visszakerült Európa gasztronómiai térképére” – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a szolnoki Agrárkonferencián.

A Szolnoki Gulyásfesztivál nulladik napján tartották meg az agrárkonferenciát, melynek a témája a Magyar Konyha volt. A szakmai előadásoknak köszönhetően átfogó képet nyerhettek a résztvevők a magyar agrárium helyzetéről, a nemzetközi és a magyar konyha minőségi és mennyiségi elvárásairól. A konferencia emellett lehetőséget adott arra is, hogy a témában elmondják a véleményüket, illetve létrehozzanak egy kódexet, amely tartalmazza a magyar konyha főbb jellemzőit.

Zsigó Róbert a konferencián kijelentette: A Kárpát-medence gazdálkodási hagyományait képviselő fajták – mint a mangalica, a makói hagyma, a szegedi paprika, a magyar szürke szarvasmarha – olyan minőségi jellemzőkkel bírnak, hogy semmi mással nem helyettesíthetők. Megőrzésük épp ezért kulturális és nemzetgazdasági érdekünk. Hangsúlyozta: A magyar vidékpolitika és a kormány intézkedései is ezt a célt szolgálják.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által kidolgozott Hungarikum törvény, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei, a Hagyományok-Ízek-Régiók Program valamint a Helyi Termék Éve és a Helyből jobb! programsorozat mind a helyi ellátási láncok megerősítését célozták az elmúlt években.

Az államtitkár végül felhívta a figyelmet: „Ahogyan a piacot a kereslet határozza meg, úgy a színvonalas magyar konyhát is csak az igényes és tudatos vásárlók tarthatják fenn huzamosan. Éppen ezért az FM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hosszú távú céljai között szerepel többek között a helyi agrártermékek beiktatása a közétkeztetésbe és a családok asztalára, valamint az utóbbi idők egyik égető problémája, az élelmiszer-pazarlás csökkentése.

(Földművelésügyi Minisztérium)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

A hajtatott paprika biológiai növényvédelme

2019. január 27. 06:25

A hajtatott paprika biológiai növényvédelmére számtalan hasznos szervezet elérhető hazánkban is. Az írásból kiderül, hogy mely károsítók ellen megoldott a paprikahajtatásban a biológiai védekezés, és mely esetben nem áll rendelkezésre megfelelő biológiai módszer.

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.