Zöldség-Gyümölcs

Csökken a karfiol és brokkoli termőterülete

Agrofórum Online

Elbúcsúzhatunk a hazai karfioltól, brokkolitól és kelkáposztától. A klimatikus viszonyok változása miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piac­ra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület. A szakma szerint a visszaesés tovább folytatódhat, így egyre nagyobb szerep juthat az importnak.

Igencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, ahogyan a kelkáposztáért is többet kell fizetniük a vásárlóknak a megszokottnál. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet pia­ci árinformációs rendszere szerint a fogyasztói piacokon a múlt héten a karfiol kilója 400-500 forint volt, míg egy évvel korábban az árak jellemzően 300-400 forint körül alakultak.

A brokkoli is drágábban kerülhet a kosarakba: van olyan fővárosi piac, ahol egy kiló 880 forintba került a múlt héten. Természetesen nem ez az átlagár, a legtöbb helyen 400-600 forintot kértek a brokkoli kilójáért. A kelkáposzta ára is jócskán megemelkedett, a múlt héten 400-500 forintért kínálták a zöldségfélét a budapesti pia­cokon, míg egy évvel korábban akár feleennyiért is hozzájuthattak a vásárlók.

A jelentősnek mondható áremelkedés mögött a szerényebb termés áll. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke lapunknak elmondta: idén a kánikula és egy kártevő is megnehezítette a gazdálkodók munkáját. Az elmúlt években igencsak elszaporodott hazánkban az üvegházi molytetű, amelynek kedvenc növényei épp a kelkáposzta és a kar­fiol, de a brokkoliban is jelentőst kárt tud tenni. A legnagyobb baj az – hívta fel a figyelmet a szakember –, hogy nem tudnak védekezni a kártevő ellen a termelők.

Nincs olyan szer a piacon, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását, vagyis hogy a növényt a termelők eladhassák. Bár az utóbbi években a fejes káposzta esetében is hasonló gondokkal küzdött a hazai agrárium, mára sikerült olyan toleráns fajtákat nemesíteni, amelyeket nem támadnak meg a kártevők. Erre a karfiolnál sajnos nem lát esélyt a Fruit­Veb elnöke.

A kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli hazai termesztésének egyik legnagyobb ellensége mégsem a kártevőkben keresendő. A klimatikus viszonyok ugyanis már olyannyira nem kedveznek e növények termesztésének, hogy Ledó Ferenc szerint ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban.

A szakember szerint a legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás.

Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület. A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan. Ledó Ferenc szerint mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi hét évben.

Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Miközben 2016-ban 240 tonna karfiolt exportáltunk, a külföldről behozott mennyiség elérte a 10 600 tonnát. Zömében olasz és francia kar­fiol érkezik az országba. Ledó Ferenc szerint a jövőben egyre inkább az importra kell majd támaszkodnia a magyar piacnak, hiszen a hazai termelés csökkenése várhatóan a következő években is folytatódik. A klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.

Bár ez nem jelenti a termesztés teljes megszűnését, a mennyiség messze elmaradhat a korábbitól.

(Magyar Idők, fotó: MTI, Oláh Tibor)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

2018. szeptember 2. 06:29

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.

Palántanevelésben nélkülözhetetlenek a tőzegek

2020. január 24. 04:36

Palántanevelésre számos mesterséges és természetes, szerves és szervetlen anyagot használnak a világon, de a szaporítóföldeknek döntő többsége tőzeg vagy tőzegből készült földkeverék.

Az ellenségem ellensége a barátom – A ragadozó atkák

2018. június 28. 09:44

Elsősorban a hajtott zöldségkultúrákban (paradicsom, paprika, uborka, dinnye, padlizsán) és az üvegházi dísznövénytermesztésben vetik be a ragadozó atkákat, viszont egyes képviselőiket gyümölcsültetvényekben is felhasználják. Célszervezeteik között elsősorban tripszek, (széles- és takács-) atkák, valamint liszteskék szerepelnek.  

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.