Állattenyésztés

Thaiföldre is szállíthatnak baromfiterméket a magyar vállalkozások

Agrofórum Online

Pozitívan értékelte a 2016. július 4-8. közötti magyarországi rendszerauditot a Thaiföldi Állategészségügyi Hatóság (DLD), így a jövőben kacsa- és libamájat, valamint napos baromfit és keltető tojást is kiszállíthatnak a magyar vállalkozásoknak a délkelet-ázsiai országba.

A tavaly lezajlott egyhetes ellenőrzés során egy kacsatartó telepet, két keltető és két tenyésztő telepet, valamint két baromfi-feldolgozó létesítményt látogatott meg a thai delegáció. Felmérésük, az érintett vállalkozások vizsgálata mellett a magyar állategészségügyi hatóság felügyeleti rendszerére is kiterjedt.

A helyszíneken tapasztaltakat a thai hatóság megfelelőnek találta. A kiszállításhoz szükséges állategészségügyi exportbizonyítványok egyeztetését követően elsőként egy sükösdi és egy pusztaföldvári keltető telepről, egy kiskunfélegyházi és egy bábolnai tenyésztő telepről, egy jászszentlászlói kacsanevelő- és tömőtelepről, valamint egy kiskunfélegyházi és egy orosházi baromfi feldolgozó létesítményből indulhatnak majd el a szállítmányok. A vizsgálat során a thaiföldi szakemberek a magyar hatósági felügyeleti rendszert kiválónak ítélték. Ennek köszönhetően a jövőben a további jelentkezők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal auditját követően, a DLD látogatása nélkül szállíthatják majd termékeiket a délkelet-ázsiai országba.

A sikeres audit eredményeként a fülöp-szigeteki, valamint a szingapúri mellett újabb exportlehetőséggel bővült a távol-keleti piac a hazai vállalkozások számára.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Emelkedhet az állatjóléti támogatásra jutó forrás

2019. január 2. 08:05

A 2019–2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak.

Szigorodik a madárinfluenzás területről történő értékesítés

2020. április 2. 11:47

Madárinfluenza miatt korlátozás álló területekről csak Magyarországon forgalmazható friss baromfihús, és ezek csomagolásán különleges azonosítót kell elhelyezni.

Kilengés után helyreáll a tojás ára

2018. január 23. 08:43

Az egy évvel ezelőtti áfamérséklés következtében nem csökkent a tojás ára, hanem a tiltott szerek használata miatt az unióban kirobban botrány következtében emelkedni kezdett. Idén januárban újra lefelé indultak az árak.

Színes csirkékről álmodtak…

2018. szeptember 13. 06:30

A kilencvenes években, amikor a gasztroforradalom hullámai végig söpörtek Magyarországon, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ehhez szükség van minőségi alapanyagokra is. Ennek a felismerésnek a hatására jópáran gondolták azt, hogy ideje pályát módosítani, hogy aztán sajtkészítővé, kertésszé vagy akár mangalica tenyésztővé váljanak. Közülük kevesen maradtak talpon, termékeik, ha még jó minőségűek voltak is, nem feleltek meg a piac követelményeinek.