Termőföldtől az asztalig

Majomkenyér

Agrofórum Online

Ez az az édesség, amiről mindig a gyerekzsúrok jutnak eszembe.

Kókuszgolyó és majomkenyér minden gyerekbuliban volt a sütis asztalon, persze a kötelező óriás pogácsa adag mellett. Aztán eltelt 10-15 év, amikor valahogy kiesett az életemből, így amikor újra találtam egy receptet, annyira megörültem neki, mintha az örök fiatalság szérumát találtam volna meg.

Azóta persze rendszeresen készül nálunk majomkenyér, újabb 10-15 évet a világért sem hagynék ki. Ezt az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni, rum és dió is kerülhet bele, de nagyon jó citrom / narancshéjjal ízesítve, vagy egy kis lekvárral feldobva is.

Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:

2 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg vaj
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg háztartási keksz

A kekszet egy zacskóba tesszük, és sodrófával, vagy klopfolóval megütögetjük párszor, hogy darabokra törjön.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a kakaóport, és kevergetve főzzük, míg a cukor is teljesen elolvad benne. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és a darabokra tört kekszet, és összeforgatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd – még langyosan – egy folpackkal kibélelt őzgerinc / szögletes formába simítjuk, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha teljesen megdermedt, a folpackkal együtt kiemeljük a formából, majd lehúzzuk róla, és felszeletelve tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2019. december 23. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban III. rész – T3-as életformájú gyomnövények

2018. augusztus 24. 11:15

A tavasszal csírázó és nyáron virágzó, T3-as életformájú gyomnövényekkel idén is meggyűlhetett a bajunk a házikertekben ugyanúgy, mint a szántóföldön.

Mindent a kávéról - világnapja van!

2020. szeptember 29. 08:36

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?

Búzavirág, búzavirág - kéklő búzavirág

2018. június 25. 11:35

Nagyot lódult előre az időjárás. Amikor – 2008-ban – papírra vetettem a fenti címen gondolataimat, még „normális” menetben rótták a napok rendelt útjukat.

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

2019. december 20. 04:38

Hol keresik a táplálékot a kertünkbe élelmet kutató madárfajok? Hogyan viszonyulnak a többi madárfajhoz? Mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell a viselkedésükről?