Huszonkét, hazai szupermarketben árult szamóca növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) - írja a Magyar Idők.
A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti gyümölcsben többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.
A fogyasztóvédők a laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földi eperben. A felmérésben a mintákat két különböző időszakban szerezték be, mert arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között.
A vizsgálat első körében, április közepén nyolc szupermarketben vásároltak gyümölcsöt, amelyek mindegyike import primőr áru volt. A második, május közepi mintavételbe bekerült nyolc szupermarketben és hat piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtak támaszkodni – jelezte a TVE.
A vizsgált 22 szamóca közül 19-ben a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat mutatott ki, ám mindegyik jócskán az EU-s határérték alatt volt.
A szakértők szerint azonban ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az úgynevezett koktélhatás miatt a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat. A felmérés során két, piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földi eperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális ponttal zárták az értékelést.