Agrárközélet

Beetetés volt a VOLT fesztiválon

AMC

A nyár a szabadtéri programok időszaka. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” kampány kóstoltató roadshowjának köszönhetően a következő hetekben számos rendezvényen és fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők az egyszerűen elkészíthető, ízletes halból készült ételeket. Ezekben a napokban a soproni VOLT Fesztivál látogatói kaphatnak rá a halra, ha ellátogatnak a Borfaluban található „Kapj rá!” faházhoz. Itt nemcsak megkóstolhatják az ízletes halfalatokat, hanem el is vihetik magukkal a recepteket, és a szerencsekereket megpörgetve további értékes ajándékokat szerezhetnek.

A kampány marketing promócióját a MAHOP Irányító Hatóság megbízásából az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. valósítja meg. A standon többek között halropogós remulád mártással, füstölt busa pástétom és chilis, zöldfűszeres halfasírt várja a bulizás után megéhező fesztiválozókat. Ha járatosak az édesvízi halak ismeretében, akkor megpörgethetik a szerencsekereket is. Ha sikerrel válaszolnak a „fogas” kérdésekre, kóstoló jegyet nyerhetnek. A standon található kiadványokból pedig hasznos információkat és recepteket ismerhetnek meg az érdeklődők. A „Kapj rá!” faház a fesztivál minden napján, 2018. június 30-ig, délután 13 óra és 21 óra között várja az érdeklődőket.

A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a halfogyasztás fontosságára. Az egy főre jutó halfogyasztás éves szinten nagyon alacsony Magyarországon, 2015-ben mindössze 5-6 kg fejenként, miközben az európai uniós átlag 22 kg körül van. A halhús szervezetünk számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Akik kíváncsiak a változatos módon elkészített halételekre, a nyár folyamán az ország több pontján kóstoltató promóciókon ismerkedhetnek meg a különféle halfajtákkal és receptekkel.

A „Kapj rá!” kampányról:

A hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot. A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

A „Kapj rá!” roadshow további állomásai:

1., HALFESZT Tiszafüredi Halas Napok, Tiszafüred, 2018.07.06-08.

2., Bajai Halfőző Fesztivál, Baja, 2018.07.12-15.

3., II. Dunamenti Halfesztivál, Mohács, 2018. 07.21.

4., Sziget Fesztivál, Budapest, Óbudai-sziget, 2018. 08.08-15.

5., VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2018. 08.03-04.

6., Fonyódi Harcsafesztivál, Fonyód, 2018.08.24-25.

7., Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged, 2018.08.31-09.02

8., Györöki Szüret és Halfőző fesztivál, Balatongyörök, 2018.09.01.

9., Mahal halfőző verseny, Tiszafüred, 2018.09.01.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Nagyböjt alatt is ajánlott a hal

2019. március 10. 09:26

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére.

Kapitális ponty illegális áttelepítésére derített fényt a Nébih

2019. június 30. 10:34

A szakértői vélemény alapján, a Nébih az érintett ponty egyedet zár alá vette, és elrendelte annak visszaszállítását a Duna Adonyi-mellékágának halgazdálkodásra jogosultja részére.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

Akvakultúra - az intenzív üzemi rendszereké a jövő!

2019. március 7. 09:59

Az akvakultúra fejlődési lehetősége, elsősorban a humántőke javításában, a termeléshez szükséges erőforrások minőségi és mennyiségi megújulásában, a szerkezetátalakításában, az innovációban, valamint a minőségi termék-előállításban rejlik.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420