Növénytermesztés

Szépen haladnak az őszi munkák

MTI

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A GOSZ elnöke ismertette, hogy a kukorica háromnegyedét már betakarították a mintegy 900 ezer hektárnyi területről, a termésátlagok folyamatosan emelkednek, jelenleg az országos átlag hektáronként 8,1-8,2 tonna. Becsléseik szerint az idén 7,5 millió tonna lehet a termés mennyisége, a tavaly 6,62 millió után.

A napraforgó betakarítása befejeződött: több mint 600 ezer hektárról mintegy 1,8 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be, a termésátlag a vártnak megfelelően 3 tonna feletti. Az elnök a növény világpiaci árát alacsonynak ítélte, jelenleg ez tonnánként 82-84 ezer forint. A felvásárlási áraknál pedig a szakember szerint a káposztarepcével megegyező, 100 ezer forint feletti szint lenne az ideális.

Tájékoztatása szerint a szóját a 60 ezer hektáros vetésterület mintegy feléről takarították már be, a hozam 2,6 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonyát a terület 96 százalékáról szedték fel, a termésátlag hektáronként meghaladja a 23,77 tonnát.

A cukorrépa betakarítása is folyik már: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület 21 százalékáról 203 ezer tonnát takarítottak be – sorolta.

Petőházi Tamás kitért arra, hogy az őszi káposztarepcét már elvetették a gazdák, az őszi árpa vetése 58 százalékos, az őszi búzáé pedig 25 százalékos szinten áll. Utóbbi vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, az idén több mint 968 ezer hektáron terveznek vetni. Mindezek jó előjelek a jövő évi termésre, ugyanakkor a száraz idő negatívan hat a kelésekre, amelyen egy nagyobb országos eső tudna javítani – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30. 06:32

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni.

Csak pár nap maradt az EFA másodvetések elvetésére

2020. szeptember 25. 09:47

A másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben.

Kisebb lehet a vártnál a globális kukoricatermés

2020. szeptember 25. 08:17

A kormányközi testület havi frissítésű jelentésében 6 millió tonnával csökkentette kukoricatermésének előrejelzését, amely azonban még mindig rekordmagas, 1,16 milliárd tonnát mutat.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.