Szőlő-Bor

Tesztgyőztes borokat kóstolhatunk

MTI

A nemzetközi borszakértők által összeállított Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban szereplő tételekből tartanak nagykóstolót szombaton a Corinthia Hotel Budapestben.

A szeptemberben megjelent, 116 oldalas összeállítást az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztókat pedig támogassa a borválasztásukban. „A cél nem volt kevesebb, mint megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amely a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik” – emlékeztettek az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.

A legjobb magyart borokat kiválasztó zsűri elnökének a brit Caroline Gilby Master of Wine-t (nemzetközi borszakértőt) kérték fel. A száz legkiválóbbnak ítélt bor mellett a bírálók 11, Magyarországon kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is kiválasztották, kategóriánként a legjobb 5-5 tételt bemutatva.

Ebből a kínálatból kaphatnak ízelítőt a szombati sétálókóstoló látogatói: a rendezvényen több mint 50 kiállító vesz részt 80 toplistás borral a Winelovers 100 magazinból, ezek mellett pedig további 70 tétel is kóstolható lesz a díjnyertes borászatoktól.

A borok iránt komolyabban érdeklődők kötetlen pop-up kurzusokra ülhetnek be, ahol szakértők segítségével három témát járhatnak körbe: megismerhetik a nemzetközi versenyek legeredményesebb magyar pezsgőjét (Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013), majd a toplistás aszúk közül hármat (Pajzos Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013, Espák Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014 és Zsadányi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013), végül pedig a Neszmélyi borvidéket mutatja Kamocsay Ákos borász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Nagyot csökkent a bor termelői ára

2019. július 8. 09:03

Szakértők szerint a felsorolt árak azért is megdöbbentően alacsonyak, mert Magyarországon a borszőlő termelési költségei lényegesen magasabbak, mint a nagy bortermelő nyugat-európai országokban.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

A borászati ágazat megújulását sürgeti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

2018. május 30. 08:00

A keddi tisztújító közgyűlésen újraválasztott elnök kiemelte, hogy az elmúlt évek bővülő kivitele mellett is lehet még újabb tere a belföldi árunak a külföldi piacokon.

Változik a bor íze a klímaváltozás miatt

2019. október 13. 09:57

A 2018-as év az aszály ellenére kiváló évjárat volt a német bor számára. Az éghajlat melegedésével azonban a rizling, a Németország leghíresebb borának íze kezd megváltozni.