Agrárközélet

Megkezdődtek a 15. Levendula Hetek eseményei Tihanyban

MTI

Levendulalepárló avatásával kezdődtek meg a 15. Levendula Hetek eseményei pénteken Tihanyban, a beruházás csaknem 180 millió forintba került.

Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője elmondta: a lepárló üzemet magánerős beruházásban hozták létre, megközelítőleg 100 millió forintból épült meg a lepárlónak helyt adó ingatlan, és 80 millió forint volt a technológiai fejlesztés – tette hozzá.

Rácz András az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a magas hozzáadott érték, a helyben, helyi munkaerővel és alapanyagokkal készülő kézműves prémium termékek segítik a helyben maradást, a helyi lehetőségek kihasználását és a vidéki életet.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a zsákokban beérkező zöld növények két, egyenként 350 kilogramm befogadóképességű üstbe kerülnek, a csaknem egyórás lepárlási folyamat alatt megközelítőleg egy liter levendulaolaj nyerhető ki egy-egy üstből.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere az átadóünnepségen felidézte, hogy a 60-as évekig volt nagyipari levendulatermelés és -lepárlás is a településen. Úgy fogalmazott: hagyomány éledt újra Tihanyban, a levendula ugyanis hozzátartozik a község jelenéhez, gazdálkodásához és a jövő ígéretének is számít. Az üzem átadásától azt várják, hogy lesznek olyan tihanyi vállalkozók és ingatlantulajdonosok, akik a parlagon álló szántóterületeken újból elkezdik majd a Tihanyi-félszigeten a levendulatermesztést.

Minden adott ahhoz, hogy kiváló minőségű levendulás termékek készüljenek a Tihanyi-félszigeten: az éghajlati viszonyok tökéletesek a növény termesztéséhez, kész a levendulalepárló és helyi manufaktúrák, vállalkozások működnek a településen, amelyek minőségi termékeket, ajándéktárgyakat tudnak készíteni a levendulából – mondta. A polgármester beszámolt arról is: elindították a tihanyi levendulaolaj eredetvédelmi eljárását.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője Tihany mindennapjaiban a hagyomány és az innováció együtteséről beszélt. A község fejlődését jelzi, hogy a most átadott levendulalepárló mellett a közelmúltban sportcsarnokot és civil házat is avattak a településen – sorolta.

Az üzemet megáldó Mihályi Jeromos tihanyi perjel pedig arra emlékeztetett, hogy a szerzetesi hagyományokban és a gyógyászatban régóta szerepet van a levendulának.

Az üzem átadása előtt tartották a Levendula Hetek programjainak megnyitóját a Pisky-sétányon, ahol Rácz András kiemelte: az országban nyilvántartott, körülbelül hétszáz ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti parki igazgatóság üzemelteti, és több mint 1,6 millió regisztrált látogatót fogad a tíz nemzeti park együttvéve.

A Balaton régiót az ország turisztikai szempontból legdinamikusabban fejlődő régiójának nevezte, elmondta: 2014 óta 14 százalékkal nőtt bővült a turizmus a Balaton környékén, több mint kétmillió ember látogat a régióba évente.

A közelmúltban átadott helyi nemzeti parki fejlesztések közül Rácz András kiemelte a tihanyi Levendula Házat, a bakonybéli Pannon Csillagdát és a tapolcai tavasbarlang látogatóközpontját. Hozzátette: a jövő fejlesztései közt szerepel Balatonfüreden a Lóczy-barlang elé tervezett fogadóépület, valamint a Kis-Balatonon kivitelezés alatt álló, több mint egymilliárd forint értékű látogatóközpont megépítése.

A levendulából készített termékeket Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója sorolta: a növényből fagylalt, szörp, levendulás sajttorta, méz, csokoládé, szappan, tea, lekvár vagy fűszerkeverék is készüléhet.

A tihanyi bekötőút melletti levendulaföldön pénteken kezdődött meg a szedd magad akció. Ezért június 14-16., valamint 22-23. közt a 71-es főút felől a faluközpont felé vezető út egyirányú lesz, a települést a rév felé vezető Balaton-parti szakaszon lehet elhagyni.

A Levendula Hetek programjai a Levendula Házban június 17-21., illetve 24-28. közt zajlanak majd, ahol előadások és gyógynövénytúrák is várják az érdeklődőket. A június 21-23. közti XV. Levendula Fesztivál programjait a túrák és más programok mellett többek közt Fábián Janka, Janicsák Veca, valamint a Muzsikás és az Esszencia együttesek koncertjei is színesítik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Hogyan mentsük meg a levendulát?

2020. augusztus 24. 09:40

Tönkrementek a levendula bokraim, levelei, a megmaradt levelek foltosak, a bokor alján a levelei lebarnultak. Mi okozza, mit tehetek?

Sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban

2020. július 5. 07:52

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban.

Legyen saját fűszerkertünk - 1. rész

2019. május 3. 07:36

Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420