Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

IEG Vu/NAK

Olaszország északi részén, az első becslések alapján, a kedvezőtlen időjárás által okozott károk az átlagos hozam 10%-os csökkenését eredményezik, ami a termelés 2,45 millió tonna alá esését okozhatja a Világ Paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint.

A feldolgozóipar képviselői és a termelői szervezetek találkoztak a napokban, hogy felmérjék az észak-olaszországi paradicsomtermesztés helyzetét, ahol az eső, jégeső és az alacsony hőmérséklet is károsította a területet a kiültetés során.
– A növényeket jelentős késéssel ültettük ki a szabadföldbe, június 20-ig, miközben ez már június első hetében meg szokott történni – nyilatkozta az egyik résztvevő – Június 10-20 között még a legkorábbi növényeken sem voltak termések.

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban. Mindezt figyelembe véve az idei átlaghozam 70 t/ha alatt lehet, az átlagos 75 t/ha-hoz képest, a teljes termés pedig a 2,45 millió tonnás előrejelzés alatt várható.

A következő találkozót július 23-ára tervezik, hogy egy világosabb képet kapjanak az időjárás korai fajtákra gyakorolt hatásáról.
– Jelenleg a hőmérséklet enyhe, de a feldolgozók várhatóan nem tudják elindítani a gyártást július 29.-30. előtt – mondta egy másik szakember. – Ez a feldolgozási naptár 10 napos késésének felel meg, ami a későbbi kiültetéseket is befolyásolhatja szeptemberben és azt követően.

Ebben a szezonban a termelők 35 000 és 35 600 hektár közötti területen ültettek ipari paradicsomot, amiből 3000 hektár ökológiai gazdálkodású, 800 hektárral több, mint 2018-ban. Ezeket a területeket viselte meg legjobban az esőzés és az alacsony hőmérséklet, így ott a helyzet katasztrofálisnak mondható.

Hasonló a helyzet Olaszország déli részén is, ahol a kiültetést a különösen esős május zavarta meg. A teljes terület ugyan nagyobb, mint tavaly, de az átlagos hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, mivel az első virágzás minősége alacsonyabb volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

2018. május 3. 10:50

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.

Új vírus veszélyezteti a paradicsomot

2019. május 30. 07:47

A fertőzési kockázat csökkentése érdekében számos óvintézkedést tehetünk, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése.