Agrárközélet

Megjelent az Agrofórum októberi lapszáma

Agrofórum Online

A hónap témája ezúttal az európai uniós növényvédőszer-engedélyezés folyamata.

A szerző vitaindító, gondolatébresztő írásában a szerválaszték-csökkenés okait és hatásait mutatja be, kitér a technológiafejlesztés irányvonalaira és vázolja a lehetséges megoldásokat. A Fókuszban című fejezetben a talajművelés kérdéseit járjuk körbe. Egyrészt kiderül, hogy a talajára figyelő gazdálkodó milyen okszerű válaszokat adhatott az elmúlt év időjárási kihívásaira, másrészt a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés eszközeit tekintjük át.

A növényvédelmi témájú írások közül felhívjuk Olvasóink figyelmét a kalászos gabonák őszi állományvédelméről szóló írásra, hiszen az ősz folyamán a helyi gyomflórától függő őszi gyomosodást leszámítva még számos potenciális kártevő, valamint kórokozó leselkedik a gabonaállományokra. Kertészeti károsítók előrejelzése sorozatban a kaliforniai pajzstetű előrejelzésének lehetőségeit foglalja össze a Szerző. A Gépek, gépesítés rovatban folytatódik a Robotok a mezőgazdaságban c. cikksorozat, amelynek második részéből megtudhatjuk, hogy a szőlő- és gyümölcstermesztésben milyen robotokkal találkozhatunk.

Az agrárjog területét érintő szakcikk a mező- és erdőgazdasági földek kisajátításának sajátosságait foglalja össze, azt mutatja be, hogy milyen célból, milyen feltételek esetén és milyen kártalanítás mellett folyhat a kisajátítás.

A zöldségtermesztőknek igazi különlegességet tartogat az októberi Agrofórum: a vaszabit, a japán vízitormát és termesztésének fortélyait ismerhetik meg az érdeklődők. A bodzát sokan a magyar gyümölcstermesztés sikernövényeként tartják számon. A legutóbbi években azonban már a túltermelés jelei mutatkoznak. A bodzatermesztés jelenlegi helyzetét a termőterület, a költség-jövedelem viszonyok és a fajtahasználat tükrében elemzi a Szerző. A szőlészeket és a borászokat egy montenegrói utazásra invitáljuk. A tanulmányi útról szóló beszámolóban Európa legnagyobb szőlőterülettel rendelkező vállalatáról olvashatnak és montenegrói magánpincészeteket ismerhetnek meg.

Hasznos időtöltést, jó olvasást kívánunk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2020. augusztus 25. 12:48

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

„Az Agrofórumnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára” - Nyereményjáték 2019 - II. rész

2020. február 4. 17:27

Növénytermesztők vagyunk, és az Agrofórumban foglalkoznak leginkább mélyrehatóan azokkal a témákkal, amelyek minket érintenek. A lapnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára.

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Szeptember 30-án véget ért az Agrofórum előfizetői nyereményjátéka

2018. október 2. 08:53

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is előfizetői nyereményjátékkal jelentkezett az Agrofórum.