Kis tollas vendégeink télen nagymértékben rá vannak szorulva a részükre kihelyezett eleségre. Az érdekükben tett fáradozásaink számunkra is többszörösen megtérülnek: hónapokon át közelebbről is megfigyelhetjük ezeket a csodálatos állatokat, sőt némi odafigyeléssel egyszerre több madárfajt is elláthatunk. Milyen eleséggel készüljünk az egyes fajok számára?
A téli madáretetés részletesebb összefoglalójában kitértem az etető elhelyezésével, feltöltésével és karbantartásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra, a madáreledel típusaira, valamint a friss víz fontosságára. Ezenkívül nagyvonalakban szó volt arról, milyen típusú ennivalóval táplálkoznak az etetőket leggyakrabban látogató madárfajok.
Ebben a cikkben részletesebben kitérek az egyes madárfajok élelemmel kapcsolatos igényeire, szeretettel ajánlva a leírtakat minden madárbarátnak, köztük a leendő etetőtulajdonosoknak és „régi motorosoknak” is. Az egyes madárfajok beazonosítását segítendő a legfontosabb ismérveiket is tartalmazza a következő táblázat. Ennél behatóbb ismeretek megszerzéséhez a gyönyörű illusztrációkkal ellátott, kiváló összefoglaló szakkönyveket és zsebkönyveket ajánlom.
A következő táblázat tehát segítséget kíván nyújtani mindenkinek abban, hogy a kertünkbe nagy eséllyel látogató madaraknak milyen eleséget készítsünk ki a következő hónapokban. Remélem, azoknak is hasznára válik ez az összefoglaló, akik édesapámhoz hasonlóan már hosszú ideje etetik szárnyas barátaikat, és ismeretes előttük, milyen fajok várhatóak a kerti lakomára, illetve azok részére is segítség lesz, akik most kezdik felfedezni a madáretetésben rejlő gyönyörűségeket.
Magyar és latin név | Legfontosabb ismertetőjegyek | Madáreleség |
Mezei veréb
Passer montanus |
Teste karcsú, a hím és a tojó tollazata egyforma, fejtetője és tarkója gesztenyebarna, fülfoltja fekete | Zsíros madáreledel, aprómagvak, zabpehely |
Házi veréb
Passer domesticus |
A mezei verébnél kerekdedebb, fejtetője szürkés, a hím tollazata barnán tarka, hasa szürkés, a tojó tollazata egységesebb szürkésbarna | Gabona, zabpehely, napraforgómag, aprómagvak |
Búbos cinege
Parus cristatus |
Háta, szárnyai barnák, hasa piszkosfehér
Fején hegyes, fekete-fehér tollbóbita |
Állati zsiradék (faggyú), napraforgómag, kendermag, dió, mogyoró, földimogyoró, cinkegolyó és -karika |
Kék cinege
Parus caeruleus |
Tollazata kék és sárga színű, csőre rövid
A széncinegénél kisebb és kerekebb termetű |
Állati zsiradék (faggyú, háj), aprómagvak, dió, cinkegolyó és –karika |
Széncinege
Parus major |
Legnagyobb őshonos cinegénk
Feje fekete, pofája kétoldalt fehér, hasa sárga, közepén fekete sáv |
Állati zsiradék (faggyú), napraforgómag, kendermag, dió, mogyoró, földimogyoró, cinkegolyó és -karika |
Barátcinege
Parus palustris |
Termetre akkora, mint a kék cinege, feje, tarkója és a csőre alatt egy foltban fekete, tollazata szürkésbarna, hasa világosabb | Földimogyoró, napraforgómag, kendermag |
Fenyvescinege
Parus ater |
Legkisebb őshonos cinegénk
Feje fekete, a tarkóján lévő hosszúkás fehér foltról lehet a széncinegétől megkülönböztetni |
Dió, mogyoró, földimogyoró, napraforgómag, kendermag |
Vörösbegy
Erithacus rubecula |
Termetre veréb nagyságú, teste kerekded, lába hosszú, szeme sötét, torka és begye vörös | Szárított bogyók, mazsola, lágy madáreledel |
Fenyőrigó
Turdus pilaris |
Termetre nagyobb a feketerigónál, hasa és szárnyának alsó része fehér, tollazatának színe változatos (barna, szürke, fehér) | Dió, mogyoró, földimogyoró, mazsola, szárított bogyók, gyümölcs (alma), lágy madáreledel |
Feketerigó
Turdus merula |
A hím tollazata éjfekete, csőre élénksárga, a tojó tollazata és csőre sötétbarna, | Dió, mogyoró, földimogyoró, olajosmagvak, szárított bogyók, mazsola, gyümölcs (alma), lágy madáreledel |
Seregély
Sturnus vulgaris |
Csőre hegyes és hosszú, sötét tollazata ősszel sűrűn pöttyözött, farka rövid
|
Állati zsiradék (faggyú), aprómagvak, zabpehely, szárított bogyók |
Csuszka
Sitta europaea |
Termetre akkora, mint a házi veréb, farka rövid, csőre hosszú, egyenes, háta és szárnya fémesszürke, hasa barnás árnyalatú | Dió, mogyoró, földimogyoró, napraforgómag, kendermag |
Meggyvágó
Coccothraustes coccothraustes |
Termetre nagyobb a házi verébnél, sárgás színű feje és szürkés csőre nagy, tollazata tarka | Dió, mogyoró, földimogyoró, darált gabona, napraforgómag, kendermag |
Zöldike
Carduelis chloris |
Termetre akkora, mint a házi veréb, teste kerekded, színe sárgászöld, feltűnő sárga szárnyrajzolattal | Zsíros eledel, felaprított diófélék, darált gabona, napraforgómag, kendermag |
Csíz
Carduelis spinus |
Termetre jóval kisebb a házi verébnél, tollazata jellegzetes zöldessárga. A tojó színe szürkészöld, a hím sapkája fekete | Aprómagvak (köles, mák, tarlórépa), erdemadár-eledel |
Szajkó
Garrulus glandarius |
Tollazat halvány vörösesbarna, szárnya fekete, szárnyfedője kék-fekete | Diófélék, bogyók, nagyobb magvak, gabona, faggyú |
Nagy fakopáncs
Dendrocopos major |
Termetre akkora, mint a fekete rigó, tollazata fekete-fehér, Mindkét nem farkfedői vörös színűek, a hím a tarkóján is | Cinkegolyó vagy –karika, zsákocskában dió, zsíros eledel |
Hamvas küllő
Picus canus |
Termetre nagyobb a nagy fakopáncsnál, tollazata szürkészöld, a hátán zöldebb árnyalattal, a hímek homloka vörös színű | Zsíros eledel, faggyú |
Balkáni gerle
Streptopelia decaocto |
Termete a többi galambhoz képest karcsú, színe szürkés, a tarkóján lévő sáv fekete | Aprómagvak, darált gabona, zabpehely |
Örvös galamb
Columba palumbus |
Nagytermetű, hosszú farkú, szürkés színű, nyakán jellegzetes zöld és fehér foltok, torka halvány vörös | Galambeledel, gabona, kukorica, zabpehely, makk |
Parlagi galamb
Columba livia |
Termetre kisebb az örvös galambnál, tollazata változatos lehet, de hátuk többnyire világosszürke vagy fehér | Galambeledel, gabona, kukorica, zabpehely |
Szarka
Pica pica |
Sötét színű, erős csőr és lábak, fekete-fehér tollazat, kékesfekete színű, hosszú faroktollak | Konyhai szerves hulladék (főtt krumpli, hús) |
Az etetéshez türelmet, a madárleshez szép élményeket kívánok mindenkinek!
Felhasznált és ajánlott irodalom:
Detlef Singer (2016): Madarak az etető körül – Megfigyelés, meghatározás, etetés