Zöldség-Gyümölcs

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

Agrofórum Online

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását

  • a Bandur 600 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását sárgarépa kultúrában 2020. március 1-től június 28-ig 3-3,5 l/ha dózisban, preemergensen, évente egy alkalommal;
  • a Boxer gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gyökérpetrezselyem és gumós zeller kultúrákban magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen 2020. március 1-től június 28-ig 3 l/ha dózisban pre- vagy posztemergensen;
  • a Fusilade Forte gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gumós és leveléért termesztett zeller kultúrák esetén 2020. május 15-től szeptember 11-ig, illetve pasztinák kultúrában 2020. május 1-től augusztus 28-ig 0,8-2 l/ha (levél zeller esetén maximum 1,25 l/ha) dózisban évi egy alkalommal;
  • a Goltix 700 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását cékla kultúrában 2020. május 1-től augusztus 28-ig 2-3 l/ha dózisban, egy alkalommal; valamint
  • a Select Super gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gyökérpetrezselyem esetén 2020. április 1-től július 29-ig és gumós zeller kultúrákban 2020. május 1-től augusztus 28-ig 0,6-2 l/ha dózisban évi egy alkalommal.

Figyelem! A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembevétele és betartása mellett történhet!

A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A vonatkozó határozatok letölthetők a FruitVeb honlapjáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

2018. december 25. 20:21

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.