Mitől sárgulnak a paradicsompalánta sziklevelei?

Agrofórum Online

V.J. István kérdése: A lakáson belül dobozban nevelt paradicsom palántáim sziklevelei sárgulnak, és ez a sárgulás a további levelek végén is megjelent. Mi lehet az oka, és mit kellene tennem?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A palántanevelés körülményeinek (tápoldat, közeg, öntözés, hőmérséklet stb.) ismerete hiányában, összegyűjtöttem a tünetek kialakulásáért felelőssé tehető okokat.

A kis növények levélcsúcsi száradása visszavezethető a túlzott melegre, mely tünet mellett a növények megnyúlása is megfigyelhető. Szikleveles korban a paradicsomnak sokkal alacsonyabb a hőigénye, mint csírázáskor, ilyenkor a 20 °C körüli hőmérséklet elegendő a kis növények számára. Érdemes olyan helyet választani a lakásban, ahol állandó hőmérséklet és páratartalom biztosítható. A magas páratartalom sem előnyös már ilyenkor, hiszen ez kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek, a palántadőlésnek.

Öntözni is csak mérsékelten szabad, a túlöntözés ugyanis gyakori probléma a palántanevelés során. Figyelni kell, nehogy túlöntözzünk palántáinkat, mert ennek hatására elsősorban a növények fiatal leveleinek sárgulása tapasztalható. Továbbá arra is ügyelnünk kell, hogy az öntözővíz ne legyen túl hideg, öntözéshez 20-22 °C-os vizet használjunk, mert a hideg víz stresszhatást okozhat az állománynak. Az öntözést a délelőtti órákra korlátozzuk, hogy a levelek fel tudjanak száradni a sötétedés idejére. Ha rossz a víz minősége, megemelkedhet a gyökérközegben a tápanyagtartalom is, ami gyökérbarnulást is eredményezhet.

A tápanyaghiány- és tápanyagmérgezési-tünetek megjelenésének mértékét és módját nagymértékben befolyásolja a növény kora. A palánták általában gyorsabban és fokozott mértékben reagálnak az egyes elemek hiányára vagy a toxikus anyagokra, mint a kifejlett növények. A palántáknak szükséges tápanyagokat komplex műtrágyák formájában, oldott állapotban szoktuk adagolni, melynek töménysége 0,2-03%-os legyen. Az énnél nagyobb töménységben kijutatott tápoldat, főként meleg és száraz időben perzselést okozhat.

Palántakorban ügyeljünk a növények fokozott foszforigényére is, a növénykék lilás elszíneződése foszforhiány kialakulására ad okot. A nitrogénnel megfelelő mennyiségben ellátott egészséges palánta sötétzöld színű, míg a túl világos szín nitrogénhiányra, a túl haragos zöld szín nitrogén túltápláltságra utalhat.

A jó növénykondíció a palántaneveléssel indul

2018. szeptember 5. 13:07

Még sok helyen a szabadföldi káposzta- és gyökérzöldségféléket szedik, a hajtató kertészek már a palántaneveléshez készülnek. Ennek kapcsán szeretném egy élettani fogalomra felhívni a figyelmet, amit az emberek esetében a táplálkozásban, az állatoknál a takarmányozás kapcsán már régóta használnak, de a növénytermesztésben ritkán, esetenként tévesen értelmeznek, ez a növénykondíció.

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

2019. május 6. 04:45

Az új létesítményeket termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

Zöldség Videó

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.