Zöldség-Gyümölcs

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

Syngenta Blog

Ha a városi zöldterületek 10 százalékát kertté alakítanák, akkor az a helyi lakosság 15 százalékát láthatná el zöldségekkel és gyümölcsökkel, állapította meg a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja, akik a Nature Food magazinban tették közzé eredményeiket.

A tudósok a lokális városi kertészetekben rejlő lehetőséget vizsgálva először műholdfelvételek alapján térképezték fel a zöldövezeteket Sheffield területén. A parkok, kertek, útmenti szegélyek és erdők a város 45 százalékát fedik le. Ez az arány egyébként hasonló az Egyesült Királyság többi városához.

Ebből 38 százalékot tesznek ki a házak kertjei, ahol azonnali lehetőség nyílna élelmiszernövények termesztésére.

A kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával számításaik szerint 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget. Legjobb esetben pedig akár fejenként csaknem 100 négyzetméternyi kertet is meg lehetne nyitni, ez négyszerese lenne a jelenlegi brit átlagnak.

Az Egyesült Királyságban a gyümölcsök mindössze 16, a zöldségek 53 százaléka terem belföldön, a többit importálják, így a kutatók szerint ez a lépés jelentősen javíthatná az ország élelmezésbiztonságát.

A teljes paradicsomszükséglet 86 százaléka külföldről érkezik. Ezért a tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a talajnélküli – hidropónikus, aquaponiás – megoldások milyen lehetőséget teremtenének. A sheffieldi lapos háztetők összesen 32 hektárnyi területet fednek le, így akár ezek is hozzájárulhatnának a városi termesztéshez.

Dr. Jill Edmondson, a Sheffieldi Egyetem környezettudósa, a tanulmány egyik szerzője hangsúlyozta: “még a rendelkezésre álló földterület kis százalékának megművelése is javítaná a városi lakosság egészségét, egészségesebbé tenné a város környezetét és elősegíthetné a biztonságosabb élelmiszerrendszer kiépítését.”

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Hogy és honnan kerül a tulipán a vázába?

2020. március 24. 05:38

Luxuscikknek számít, de sokaknak a megélhetést jelenti. A tavaszi zsongás elképzelhetetlen a pompázó tulipánok nélkül, de tudjuk-e, milyen út vezet a nappali asztalára?

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Vendéglátósok enyhíthetik a munkaerőhiányt a kertészetekben

2020. április 13. 10:18

A tervek szerint azokat a munka nélkül maradt embereket szeretnék foglalkoztatni Skóciában, akik a koronavírus világjárvány idején a vendéglátóhelyek bezárása miatt veszítették el állásukat az elmúlt időszakban.