Agrárközélet

Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

Agrofórum Online

Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,7 százalékkal drágultak, ezen belül a dohányáruk 11,1 százalékkal – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójában.

Ha tételenként nézzük az árak változását, akkor a friss hazai gyümölcsök és a déligyümölcsök ára 40 százalékkal emelkedett egy év alatt. A párizsi felvágott és a kolbász 21 százalékkal, a sertéshús 17 százalékkal, a sertészsiradék, a szalonna és a cukor 14-14 százalékkal lett drágább. A hús- és halkészítmények, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategória átlagosan 13-13 százalékkal, a szalámi, szárazkolbász, sonka 11 százalékkal, míg a húskonzerv 10 százalékkal került többe.

Ezzel szemben a burgonya ára külön nézve 5,8 százalékkal csökkent. Az édesipari lisztesáru pedig 2,4 százalékkal lett olcsóbb. A bolti kávé és a margarin ár fél-fél százalékkal mérséklődött. A dió, a mák és a mogyoró együttesen számolt átlagára 0,2 százalékkal, míg a vajé és a vajkrémé 0,1 százalékkal csúszott lejjebb. A gyümölcs- és zöldséglé, illetve a száraztészta KSH által számított átlagos ár nem változott az elmúlt egy évben.

Egy hónap alatt az élelmiszerek ára általában 0,6 százalékkal csökkent, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs ) 3,2 százalékkal, a tej 1,7, a párizsi, kolbász 1,4, a baromfihús pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb.

A járműüzemanyagok ára ugyanakkor 11,6 százalékkal csökkent.

Összességében júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

A júniusi adattal megtört az infláció négy hónapja tartó lassuló trendje, miután májusban az éves infláció alacsonyabb, 2,2 százalék volt.

Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban átlagosan 0,4 százalékkal nőttek, csakúgy, mint egy hónappal korábban.

Az első féléves infláció 3,4 százalékos volt, a maginfláció 4 százalék maradt – közölte a KSH.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

2020. március 20. 08:17

Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

Új védjegy garantálja a magyar élelmiszerek GMO-mentességét

2018. április 4. 13:48

A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése.