Zöldség

A pillírozott vetőmag több vizet igényel

Agrofórum Online

Magkezelési eljárások közül a vetőmag drazsírozását vagy pillírozását már régóta alkalmazzák a zöldség- és dísznövény-kertészetekben. Nagy előnye, hogy a túl apró (pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller) vagy szabálytalan alakú magvak (pl. uborka, fejes saláta, stb.) térfogata nagyobb lesz, és vetés szempontjából ideális, azaz gömbölyű alakot kapnak, ami által pontos (precíziós) vetésük megoldható.

Előfordul, hogy magába a drazséba is növényi tápanyagokat, növényvédő szert, csírázást és növekedést serkentő anyagokat kevernek, de elsődleges cél a vetés számára ideális méret és gömb alak megteremtése.

Természetesen az így előkezelt mag lényegesen drágább, ebből adódóan elvárná a kertész, hogy jobban, gyorsabban, azaz biztonságosabban csírázzon és keljen. De ez nem mindig valósul meg a gyakorlatban, ilyenkor gyakran a vetőmag forgalmazóját, kereskedőt szidják, a vetőmag előállítóját hibáztatják a rossz kelés miatt. Szeretném hangsúlyozni, hogy legtöbbször alaptalanul.

Kevesen tudják, hogy a pillírozott mag csírázásához és keléshez lényegesen több vizet, nedvesebb talajt igényel, mint a kopasz mag. Ugyanis ahhoz, hogy a drazsé a magról leváljon, sok vizet vesz fel, több nedvességre van szüksége, és ha ez nem áll rendelkezésre, a mag körül kiszárítja a talajt, azaz elszívja a talajból, a mag elől a vizet. Ennek egyenes következménye a gyengébb és rosszabb csírázás.

Amennyiben vetéskor drazsírozott magot használunk, a jó kelés, a biztos csírázás érdekében nedvesebben kell tartani a talajt, többet kell öntözni, mint a csupasz magvak esetében.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Hajtatott paprika tavaszi ültetése

2020. március 5. 04:36

Kétségtelen, a jövő útja a vízkultúrás hajtatás, de az úgynevezett előnövények után (pl. hónapos retek, karalábé, fejes saláta, kínai kel stb.), helye lesz a kései ültetésű paprikáknak.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.