Zöldség

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

Agrofórum Online

A klímaváltozás a növénytermesztésen belül elsősorban azoknak a növényeknek a terméseredményeire lesz jelentős hatással, amelyek különösen „klímaérzékenyek”, azaz a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok, stb. változása az átlagosnál nagyobb mértékben befolyásolja a fejlődésüket, termőképességüket, termésminőségüket. Ide tartoznak a nálunk termesztett zöldségnövények döntő többsége. A fénnyel kapcsolatos várható változások máris érzékelhetőek: nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.

Amíg kora tavasszal és ősszel a fagytól, a hidegtől védjük a növényeket, és igyekszünk a fényt maximális mértékben kihasználni, hasznosítani, addig a nyári hónapokban egyre komolyabb gondot jelent az intenzív sugárzástól a termesztett növényeinket megvédeni, az egyre gyakoribb légköri aszály kapcsán az alacsony páratartalom káros hatásaitól megóvni. 

A tűző nap következtében egyre gyakoribb jelenség a napégés, a levelek perzselődése. Korábban is lehetett egy-két növény esetében a napégés tünetével, a világos színű, száraz szövetelhalással találkozni (pl. zöldbab), viszont napjainkban szinte általános a paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, de a szőlőnél, gyümölcsféléken is gyakori jelenség. Fóliák és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél egyetlen lehetőség az árnyékoló hálók kifeszítése. Eddigi vizsgálatok szerint legelőnyösebbeknek a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.

Az árnyékolók más kedvező hatást is kifejtettek: alattuk kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb volt az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, és magasabb volt a levegő páratartalma. Azáltal, hogy a déli órákban nem melegedett fel olyan mértékben a levegő, jobb volt a bogyók színesedése, a paradicsomnál nem jelentkezett a zöldtalpasság betegségre is emlékeztető, kocsány körüli sárgás-barna karima.

Az árnyékolók hatásának tudható be, hogy ritkábban fordult elő a paprikák esetében tapasztalható kényszerérés, amikor a még fejletlen bogyók pirosodni kezdenek, és csúcsukon foltosodás indul meg. A hálók alatt magasabb volt a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban kötött az uborka, a paradicsom, fényesebbek lettek a paprika és a padlizsán bogyói, és a termések felületén gyakran látható apró hajszálrepedések az árnyékolás hatására nem alakulnak ki.

A raschel hálók kifeszítésével, amelyek nem igényelnek erős tartószerkezetet – súlyuk mindössze 35g/m2 – a jégkárok ellen is hatásosan védekezhetünk. A hálókat a gyártók többnyire fény-stabilizátorral látják el, ami élettartamukat 4-5 évre megnöveli.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

2018. szeptember 2. 06:29

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.