Zöldség

Ödémás betegségek a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A vízkórság vagy ödéma ismert betegség a zöldségtermesztésben. Különösen kora tavasszal, télen és ősszel szokott jelentkezni a hajtatott kultúrákban, de ismert a szabadföldi káposztaféléknél is. A fonáki oldalon, ritkábban a levél színén is apró hólyagok (vízhólyagok) képződnek, amelyek idővel felrepednek, és jobb esetben beszáradnak, elparásodnak, rosszabb esetben gombás betegségek manifesztálódnak a sérült levélfelületén.

1. kép: Ödémás betegség paradicsomon – kezdeti tünetek

Maga az ödéma, ha nem fertőződik el – ugyan csúnya jelenség, de – nem veszélyes. Beszáradt, parás foltok alakulnak ki, a levelek ennek következtében kisebb-nagyobb mértékben deformálódnak, de maga a növény kinövi (1-2 kép). Viszont, ha elfertőződik, pl. a szürkepenész, a fitoftóra, a baktériumos betegségek súlyos károkat okozhat.


2. kép: Ödémás betegség paradicsomon – beparásodott levélfelület

A tünetek először mindig a szellőzőktől, fűtéstől távol eső helyeken alakulnak ki. Ha ilyenkor intenzív szellőztetéssel, az öntözés szüneteltetésével és gombaölő szerekkel permetezni tudunk, a baj megelőzhető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2020. május 28. 07:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2020. május 21. 07:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Vendéglátósok enyhíthetik a munkaerőhiányt a kertészetekben

2020. április 13. 10:18

A tervek szerint azokat a munka nélkül maradt embereket szeretnék foglalkoztatni Skóciában, akik a koronavírus világjárvány idején a vendéglátóhelyek bezárása miatt veszítették el állásukat az elmúlt időszakban.