Agrárközélet

Az ipar 4.0 segítheti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart

MTI

Jelentősen hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez az ipar 4.0 megoldásai, a kormány célja ennek segítése és gyorsítása, ezzel is növelve a magyar élelmiszeripar versenyképességének javítását az európai uniós piacon - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken, a FoodConf nemzetközi konferencián, Budapesten.

Zsigó Róbert szerint az ipar 4.0 megoldásai megfelelő választ adhatnak az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátokra is.

Az államtitkár ismertette, hogy a feldolgozóiparon belül az élelmiszeripar a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is, majdnem 90 ezer emberrel. Az élelmiszeripar árbevétele meghaladta 2017-ben a 3600 milliárd forintot, az export aránya ezen bevétel egyharmada. Az ágazat eredményessége dimanikusan nő, az elmúlt öt évben a nyereség megduplázódott – tette hozzá.

Zsigó Róbert kifejtette, hogy az ipar 4.0 kifejezés a negyedik ipari forradalomra utalva az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető változását meghatározó időszak összefoglaló neve.

Az ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon van a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira – fűzte hozzá.

Az ipar 4.0 megoldásainak alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási a lánc, vagy előre diagnosztizálhatók a meghibásodások, így előre elkerülhetők a nem tervezett leállások. Továbbá növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc biztonsági szabályozásnak való megfelelés – sorolta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az élelmiszeriparban az ipar 4.0-hoz kapcsolódó megoldások terjedését nehezíti az ágazat egyedi és heterogén jellege, annak 33 szakágazata és szakágazatonkénti eltérő vállalati mérete, valamint az előállítandó termékkörök vagy éppen termékek is más-más fejlesztési irányokat és megoldásokat igényelnek. Zsigó Róbert elmondta, hogy a jelenlegi elszámolási periódusban 2014 óta közel 230 milliárd forint támogatás áramlott az élelmiszeriparba állami és uniós forrásokból a beruházások ösztönzése érdekében.

Palkovics László, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszeriparban a hozzáadott értéket minél magasabb szintre kellene emelni, hiszen ez egyrészt gazdaságélénkítő hatású, másrészt kiemelten fontos a fogyasztók egészséges hazai élelmiszerellátásnak biztosításának érdekében.

Friedrich László, a SZIE dékánja elmondta, hogy az élelmiszeripar sikerének egyik záloga az alapanyag előállítása, a másik a hatékonyság, a racionális termelés, az állandó minőség megteremtése nemcsak alapanyag szinten, hanem a termelt előállított élelmiszer, félkész és késztermék szintjén egyaránt. Ehhez egy irányított, kiszámítható termelés, gazdaságos működtetés társul, amely alapja a fenntartható működésnek is. Fontosnak említette még a humánerőforrás biztosítását, valamint az értékesítést is.

A háromnapos konferenciára 350-en regisztráltak, 10 ország képviselői jelentek meg, közel 50 előadás tárja fel az élelmiszerinnováció és technológia kapcsolódási lehetőségeit, legfontosabb szakmai kérdéseit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Digitalizáció nélkül nincs fejlődés az agráriumban

2018. október 4. 07:25

Magyarországon az egy év alatt megtermelt agrár jövedelmek átlaga gazdálkodónként az Európai Uniós átlag harmada, a Nyugat-Európai 80-82 ezer eurós összegnek pedig csupán tizede.

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

2019. május 24. 07:36

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

Megújuló energiák az agráriumban

2018. május 21. 04:45

Egyre gyakrabban láthatunk napelemtől roskadozó háztetőket, ahol a használati meleg víz „terem”, és impozáns szélgépeket, amelyek szorgalmasan állítják elő az energiarendszerbe visszatáplálható kilowattokat.

Agrárminiszter: növelni kell a mezőgazdaság versenyképességét!

2018. augusztus 28. 12:51

A versenyképes és innovatív magyar mezőgazdaságért dolgozunk mindannyian - mondta Nagy István agrárminiszter a Magyarország nagyköveteinek megtartott őszi misszióvezetői értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.