Agrárközélet

Bioüzemanyag gyomnövény szárából

Agrofórum Online

Ausztrália ruderális területein egy olyan, eddig értéktelennek tartott gyomnövényfaj fordul elő, mely a bioüzemanyag-előállítás kiváló alapanyaga lehet.

Ausztrália ruderális területein egy olyan, eddig értéktelennek tartott gyomnövényfaj fordul elő, mely a bioüzemanyag-előállítás kiváló alapanyaga lehet. Az Adelaide Egyetemen zajló kutatás – melynek során 12 cirokfajta és vadon növő rokonaik cukortartalmát és bioetanollá való átalakíthatóságát vizsgálták – eredményei azt vetítik előre, hogy az országban vadon előforduló Arun nevű ciroknövény felhasználásával évente hektáronként akár 10 000 liter bioetanol termelésére is lehetőség van.

A szár alapanyagú (szemben a levéllel vagy a maggal) bioüzemanyag-előállításnak két fontos előnye van. Egyrészt alacsony költségű, másrészt nem merül fel az energia vagy élelem témájú vita, hiszen nem fogyasztható növényi részről van szó.
Az ausztrál kutatók véleménye szerint hatalmas kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek az eddig nem vizsgált cirokfajok és -alfajok. Alaposabb megismerésük a bioüzemanyag-termelés során felhasználható optimális cirokvonalak kialakításához járulhat hozzá.
A cirok nemzetségbe tartozó növényfajok szénhidrátban gazdagok, így fontos alapanyagai az állati takarmányoknak, az élelmiszereknek, emellett kiválóan felhasználhatók a bioüzemanyag-előállításban. A termesztett fajtákat a felhasználási cél alapján lehet csoportosítani, így megkülönböztethető a magcirok, a takarmánycirok, a cukorcirok, illetve az energiacirok. Figyelemre méltó különbség van e típusok esetén többek között a morfológiában: a magtípusok nagy bugájúak magas keményítőtartalmú magokkal, a cukorcirok hosszú, nagy cukortartalmú szárat fejleszt, míg a takarmány- és az energiacirok jelentős mennyiségű biomasszát termel.

A sejtfalak összetétele a szár szöveteiben genotípusonként másként alakul, melynek jelentősége például a takarmány emészthetőségében van. A betakarításra kész biomassza cukor-, cellulóz- és nem cellulózszerű poliszacharid-tartalmát a genotípus, a környezeti körülmények és a fotoperiodizmusra való érzékenység együttesen határozza meg.

A témáról bővebb információ az alábbi linkeken érhető el:

http://www.newswise.com/articles/weed-stems-ripe-for-biofuel

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0156638

(Polgárné Balogh Eszter – Agroforum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.

A cirok a jövő kukoricája

2018. szeptember 12. 07:57

Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne.

Sokszínű tavaszi vetésforgó a legjobb tudásunk szerint

2017. december 18. 17:32

A SAATEN-UNION Hungária Kft. új fajtákkal és hibridekkel készül a tavaszra.