Agrárközélet

Éghajlatváltozás: veszélyben a világ vetőmagszéfje!

Syngenta Blog

Mint emlékezetes, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van a Svalbard Global Seed Vault, vagyis az idén 11 éves Nemzetközi Magbunker. Ezt azért hozta létre a norvég kormány 2008. február 26-án, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén.

Most azonban azt tették közzé, hogy a környék – félúton Európa legészakibb pontja és az Északi sark között – 5 fokkal melegedett 1971 óta. És ha a szén-dioxid kibocsátás a jelenlegi tempóban növekszik, az évszázad végére újabb 10 fokos melegedéssel számolhatunk.

A két sarkvidék ugyanis az egész Föld átlagánál gyorsabban melegszik, és a Spitzbergákon már eltünedezik a tengerjég is. Ráadásul a felszín alatt 80 méterrel (!) mért adatok szerint 2009 óta évente 0,15 fokkal melegszik az örök fagyott talaj, a permafrost. Még egyszer: 80 méterrel a felszín alatt.

Ott van ugyanis egy régi szénbányában a magbunker, ahol a norvég állam felügyelete alatt a magtár akár 4,5 millió növényfajta magját is tárolhatja. Mindegyik fajtából átlagosan 500 magot tesznek itt el a nehezebb időkre. Ezért is hívják a magbunkert Doomsday Vaultnak, vagyis végítélet pincének.

A sziklába épített vetőmagszéfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak. A tervezéskor azt gondolták, hogy az Északi-sark közelsége majd lehetővé teszi, hogy a készlet évekig használható legyen akkor is, ha valamilyen természeti katasztrófa miatt megszűnik a hűtőrendszer áramellátása.

Ugyanakkor a norvég kormány 10 millió eurós fejlesztéssel szünetmentes energiaforrást és egy hosszabb beton bejárati alagutat épít a világ egyetlen vetőmagtrezorja számára, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy megőrizzék a bolygó értékes vetőmagfajtáit az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák vagy a háború esetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Új kutatásfejlesztési innovációs központot épít a Syngenta

2020. július 26. 09:00

Az észak-illinoisi telephelyen az építkezés várhatóan jövő év elején kezdődik, a tervek szerint 2022 végére nyílik meg.

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

Kelésbiztosítás a repcevetőmaghoz

2019. július 25. 09:14

A RAPOOL garanciát vállal a repce kelésére.

Előzetes vizsgálatok különböző vetőmagok ózonos kezeléséről

2019. január 28. 04:48

Az ózon erős oxidáló hatása miatt számos területen felhasználható, így például a terményfertőtlenítésben, valamint az élelmiszerek és alapanyagaik kezelésében. A vetőmagok ózonos kezelésének lehetőségeit vizsgálja a szerző; az ózon hatását a vetőmagok csírázóképességére, a raktári károsítókra és kórokozókra.