Agrárközélet

Innovatív rágógumi nyert az Ecotrophelia versenyen az OMÉK-on

Agrofórum Online

Fogszuvasodást gátló rágógumit, étvágygerjesztő illatokat és egy különleges száraztésztát is kifejlesztettek azok az egyetemi és főiskolai hallgatók, akik idén részt vettek az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen.

A megmérettetésnek most először adott otthont az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) 2017. szeptember 21-én. A kifejezetten egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett versenyen a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karáról három csapat indult. A csapatok kreativitását is kihívás elé állító erőpróba győztese az ACeBuG Team által kifejlesztett fogszuvasodást gátló hatóanyagot tartalmazó rágógumi lett, így az ő termékük képviselheti hazánkat az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulóján novemberben, Londonban.

Magyarországon 2013 óta rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára meghirdetett Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt, amelynek idén először az Agrármarketing Centrum szervezésében az OMÉK adott otthont. A vetélkedés fő célja, hogy a csapatok innovatív élelmiszereket állítsanak elő, és kifejlesztésük során olyan ökológiai szempontokat is figyelembe vegyenek, mint a fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás redukálása és a rövid ellátási láncok használata. Ezen kívül a termékeknek kereskedelmi potenciállal is bírniuk kell.

A magyarországi fordulókért 2013 óta a Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. felel. A versenyt működtető nemzetközi hálózat (European Collaboration of the National Food Technology Platforms) tagjaként és az ÉFOSZ szakértőjeként a FoodDrinkEurope innovációs tevékenységeiben a Campden BRI munkájáat az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) támogatásával végzi. A 2017-es magyarországi verseny megszervezését az Agrármarketing Centrum vállalta magára.

Az Ecotrophelia magyarországi történetében már számos innovatív megoldást sikerült kifejleszteniük a magyar résztvevőknek, amellyel a nemzetközi megmérettetésen is elindulhattak. 2013-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem csapata egy GabonArt névre hallgató búzaliszt alapú sütőkeverék termékcsaládot fejlesztett ki. 2014-ben szintén a Műegyetem csapata egy gyógynövény-sűrítménnyel ízesített élőflórás joghurttal képviselte hazánkat a nemzetközi döntőben. 2015-ben a Corvinus Egyetem diákjai utazhattak a nemzetközi döntőre VeSage elnevezésű zöldség alapú felvágottjukkal, majd Milánóban, az Universal Expón megrendezett Ecotrophelia Europe döntőn az első díjat is elhozták ezzel a termékükkel. 2016-ban a Szent István Egyetem képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésen, tojásból, tejből, gyümölcsökből készült Fitstick elnevezésű egészséges nassolnivalójukkal.

Az idei verseny győztese, a cukor és allergénmentes, gyümölcskivonatot tartalmazó rágógumi olyan hatóanyagot tartalmaz, ami fogszuvasodást gátló hatással bír. Az egészségmegőrző, csomagolását tekintve pedig újrahasznosítható anyagból készített terméket kifejlesztő ACeBuG Team fiataljai 2017. november 21-22-én Londonban, a Food Matters Live kiállításon megrendezett nemzetközi fordulón mérhetik össze tudásukat a többi európai csapattal. Az érdeklődők a győztes termékkel 2018. február 7-9. között a Hungexpón megrendezett Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari kiállításon is megismerkedhetnek majd.

(OMÉK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Holnap nyit a 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. szeptember 4. 10:38

A 32. Bábolnai Gazdanapok idén közel 20.000 négyzetméteren, több mint 200 kiállítóval kerül megrendezésre.

Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

2019. február 15. 07:37

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Ebben az évben a Bábolnai Gazdanapok a 79. OMÉK társren­dezvénye

2019. augusztus 25. 19:26

Az agrárium kiemelkedő eseménye az elmúlt 30 év­ben nemcsak hagyományt teremtett, hanem a hazai agrárium egyik értékes rendezvényévé vált.

Arasson sikert - 32. Bábolnai Gazdanapok

2019. augusztus 14. 11:34

Hamarosan megnyitja kapuit a több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás, a Bábolnai Gazdanapok.