Agrárközélet

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

Agrofórum Online

Az élelmiszer- és mezőgazdasági termékek globális kereskedelme az elmúlt 20 évben több mint kétszeresére emelkedett.

Ez derül ki az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legutóbbi, a mezőgazdasági világpiaci helyzetről készített jelentéséből (SOCO 2020). Eszerint a 2018-ban forgalmazott áruk értéke körülbelül 1,289 milliárd eurónak felelt meg; 1995-ben ez ennek kevesebb mint a fele volt.

A fejlődő és a feltörekvő országok exportja, amely a jelentés szerint mára a teljes volumen harmadát teszi ki, egyre fontosabbá válik. A FAO szerint az alapul szolgáló struktúrák, értékesítési láncok egyre globálisabbá válnak. A jelentés szerint a globális élelmiszer- és mezőgazdasági termékek exportjának körülbelül egyharmada a globális értéklánc része. Ezen mezőgazdasági vagy élelmiszeripari árucikkek mindegyike legalább két országhatárt átlép a szállítás során.

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak. Ezek a folyamatok a termelőket világszerte összekapcsolják a kereskedőkkel és a fogyasztókkal, a piacok és az áruk forgalmazásának szabadabbá válása révén.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató Dr. Qu Dongyu szerint világszerte minden közösség támaszkodhat a piacokra, és a globális élelmiszer-kereskedelem szerves részévé vállhat. A különböző helyeken megjelenő járványok, a sáskajárás, vagy akár az afrikai sertéspestis vagy akár az éghajlatváltozás súlyos zavarai miatt ez minden eddiginél fontosabb – számolt be a német agrársajtó. A FAO főigazgatója szerint a globális értékláncok megkönnyítik a fejlődő országok beilleszkedését a világpiacra.

Az élelmiszerpiacok közötti szorosabb kapcsolat a fenntarthatóbb termelési modellek elterjedésének egyik fontos módja is. A FAO szerint azonban a kis méretű gazdálkodási struktúrák gyakran nem profitálnak a globális fejleményekből. Még annak a kockázata is fennáll, hogy a legkisebb előállítókat, gyártók nem tudnak bekapcsolódni a világpiaci folyamtokba minőségi vagy biztonsági követelményeknek való nem teljes megfelelés miatt. Ezért világszerte a kistermelők integrációjára irányuló erőfeszítéseket kell jelentősen növelni, a vidéki területek jövedelmének és az élelmezésbiztonság garantálása érdekében – mondta Qu Dongyu.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

44 százalékkal zuhant az olívaolaj ára Olaszországban

2020. szeptember 28. 06:17

A vendéglátóipari kereslet csökkenése nyomán bekövetkezett veszteségeket legalább részben csillapította a nagy- és kiskereskedelmi láncok, illetve a külföldi kereslet növekedése.

A megszokottnál jobban nőttek az élelmiszerárak

2020. április 8. 13:16

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt, 0,6 százalékponttal élénkebben az előző havinál.

Fontos az élelmiszerpazarlás csökkentése

2018. október 9. 06:48

Magyarországon 1,8 millió tonna az élelmiszerhulladék évente, ennek egyharmada a háztartásokban termelődik. Egy főre vetítve egy magyar háztartás évente 68 kilogramm élelmiszerhulladékot termel.

Módosult az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló rendelet

2018. június 7. 07:45

A legújabb munkák eredményeképpen a Hatóság véleményeket fogadott el, amelyekben újból értékeli az élelmiszerek perklorátszennyezését, valamint a lakosság étrendi expozícióját a perklorát tekintetében.

Megoldódhat a kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozás?

2019. január 9. 14:47

Az elsődleges cél az, hogy olyan uniós jogi szabályozás szülessen a kettős minőség gyakorlatának megszüntetése érdekében, amely valóban alkalmas arra, hogy felszámolja ezt a jelenséget.