Agrárközélet

Kajszi: meghatározták a hidrogén-cianid felső határértékét

Agrofórum Online

Az Európai Unió hivatalos lapjában jelent meg az EU 2017/1237 rendelete, amely módosítja az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeiről szóló 1881/2006/EK rendeletet. 

Az új rendelet 8. szakasza alapján a végső fogyasztók számára forgalomba hozott sárgabarackmagban előforduló hidrogén-cianid felső határértékét is meghatározták. Így a feldolgozatlan egész, az őrölt, a tört, a zúzott és az aprított sárgabarackmag hidrogén-cianid tartalom felső határértéke 20 μg/kg lett.

A szabályozás célja a legérzékenyebb népességi csoportok (gyermekek, idős személyek, várandós nők) egészségének védelme. A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokban már korábban szabályozták a vegyület elfogadható felső határértékét (7g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva).

Az új szabályozás 2017. július 28-án lép hatályba.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Milyen növényvédelmet igényel a kajszi szüret után?

2020. július 17. 11:28

Kajszibarack fáimon a késő tavaszi fagyok hatására csak pár gyümölcsöt szüretelhettem. A nyár folyamán jelentkezhetnek-e még kórokozók a fákon?

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.