Agrárközélet

Kajszi: meghatározták a hidrogén-cianid felső határértékét

Agrofórum Online

Az Európai Unió hivatalos lapjában jelent meg az EU 2017/1237 rendelete, amely módosítja az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeiről szóló 1881/2006/EK rendeletet. 

Az új rendelet 8. szakasza alapján a végső fogyasztók számára forgalomba hozott sárgabarackmagban előforduló hidrogén-cianid felső határértékét is meghatározták. Így a feldolgozatlan egész, az őrölt, a tört, a zúzott és az aprított sárgabarackmag hidrogén-cianid tartalom felső határértéke 20 μg/kg lett.

A szabályozás célja a legérzékenyebb népességi csoportok (gyermekek, idős személyek, várandós nők) egészségének védelme. A csonthéjas gyümölcsökből készült párlatokban már korábban szabályozták a vegyület elfogadható felső határértékét (7g/hl abszolút alkoholra vonatkoztatva).

Az új szabályozás 2017. július 28-án lép hatályba.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.

Himlősek a szilvafák

2020. augusztus 14. 10:35

Kajszi- és szilvafáimon himlő vírusra utaló jeleket találtam, lehet valahogy gyógyítani, esetleg a többi tünetet nem mutató fáimat megvédeni?

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.