Agrárközélet

Kenyér, hal, zöldségfélék? További termékek áfája csökkenhet a jövőben

Agrofórum Online

Már évek óta január 1-jén újabb és újabb élelmiszerek általános forgalmi adókulcsa (áfa) csökken. Most a baromfihús, a tojás, a friss tej áfája mérséklődött 5 százalékra, az éttermi vendéglátás áfája pedig 18 százalékra - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Fazekas Sándor jelezte: nem áll meg a már évek óta tartó, alapvető élelmiszerekre vonatkozó áfa-csökkentés, a kormány további termékek áfájának lefaragásán dolgozik.

Fazekas Sándor kiemelte: fontos, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá és több belföldi, friss, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára. Ezt a célt a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelt feladatként kezeli. A miniszter jelezte: az idei áfa-csökkentéssel egy család 35-40 ezer forintot takaríthat meg évente.

Az áfa csökkentése ösztönzi a gazdasági növekedést, hatására fehéredik a gazdaság, növekszik a fogyasztás, ami a kereskedelmi láncoknál azonnal érzékelhető. A kormány és a minisztérium szándéka, hogy az árcsökkentő hatás hosszú távon érvényesüljön és a vásárlók által megfizethető, tartósan méltányos árak alakuljanak ki.

Az ország teherbíró képességétől függően várható, hogy más alapvető élelmiszereknek és néhány feldolgozott terméknek is csökken az áfája – fogalmazott Fazekas Sándor. A földművelési tárca azon dolgozik, hogy idén tavasszal, a 2018-as költségvetés tárgyalása során kiderüljön, hogy jövőre csökkenhet-e például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék és a hal általános forgalmi adója.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.