Agrárközélet

Kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában. A hústermelés is enyhén csökken, 2019-ben a marha- és borjúhús előállítás a belső fogyasztás 142 százalékára, a sertéshús esetében pedig ez az adat 102 százalékra mérséklődött.

2019-ben Ausztria gazdaságai összesen mintegy 3,82 millió tonna tehén-, juh- és kecsketejet (-1% 2018-hoz képest), 2,09 milliárd tojást (+1%) és 4400 tonna halat (változatlan mérték) termeltek házi és külföldi piacokra. A hús esetében a bruttó hazai termelés (vágási tömegben, azaz a csontokat és a zsírt is beleértve) az előző év szintjén maradt és 910 300 tonnát tett ki. Ez derül ki az Statistik ausztriai adataiból.

Az önellátás mértéke, amely azt jelzi, hogy a hazai termelés mennyire képes kielégíteni a belső keresletet, a tej (beleértve a joghurtot) esetében 170 százalékot, a marha- és borjúhús esetében 142 százalékot, a sajt esetében 113 százalékot tett ki. Sertéshúsnál 102 százalék ez az adat. A következő termékek esetében az önellátás mértéke 100 százalék alatt volt, tehát a hazai termelés nem tudta teljes mértékben kielégíteni a keresletet: tojás (86 százalék), baromfi (72 százalék), vaj (69 százalék) és hal (6 százalék).

Az egy főre jutó fogyasztás 2019-ben 82,2 kg tej, 23,4 kg sajt, 5,6 kg vaj, 242 tojás és 93,8 kg hús volt. Nem minden került az emberek tányérjaira – valójában csak 62,6 kg húst ettek meg, szemben a 2018-as 63,6 kg-mal. Az egy főre jutó fogyasztás fennmaradó harmadát a csontok, a pazarlás miatti hulladék, illetve a kutya- és macskaeledelként feldolgozott mennyiség tett ki.

A vizsgált évben húsból (377 200 tonna; +2%), tejből (68 200 tonna; +5%), sajtból (125 800 tonna; +4%) és halból (74 400 tonna; + 1%) is behozatalra szorult Ausztria. Ugyanakkor 517 500 tonna húst (+3%), 532 500 tonna tejet (+2%) és 153 200 tonna sajtot (+1%) exportáltak ebben az időszakban.

2018-hoz képest a mezőgazdasági külkereskedelem volumene, mind a növényi, mind az állati termékek tekintetében 23,7 milliárd euróról 25 milliárd euróra nőtt. Ez Ausztria teljes külkereskedelmének 8,0 százalékának felel meg, amely 2019-ben összesen 311,3 milliárd eurót tett ki.

A mezőgazdasági import értéke 12,2 milliárdról 12,7 milliárd euróra, az exporté pedig 11,5 milliárdról 12,3 milliárd euróra emelkedett.

A fő kereskedelmi partnerek az Európai Unió tagállamai voltak, az import 83 százalékával és az export 75 százalékával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Ismét rengeteg jelöletlen, lejárt hústerméket foglalt le a NÉBIH

2018. március 26. 06:46

A Nébih ellenőrei egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg.

Bulvár Videó