Agrárközélet

Kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre afrikai országokkal

MTI

Kutatási és fejlesztési együttműködések jöhetnek létre Magyarország és Afrika államai között, továbbá egy magyar-afrikai ökológiai intézet létrehozása is szerepel az agrártárca terveiben - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, az Afrika expó megnyitó ünnepségén.

Az FM közleménye szerint Nagy István a rendezvényen hangsúlyozta: Magyarországnak fontos szerepe lehet a mezőgazdaság fejlesztésében és a megújuló energia kutatásában a jelentős nyersanyagkészletekkel és termőföldekkel rendelkező kontinensen.

Ismertette, hogy Teleki Sámuel Magyar-afrikai Ökológiai Intézet néven állandó – a magyar kutatási, innovációs, tudományos és oktatási együttműködést támogató – intézet jöhet létre a kontinens valamelyik államában.

Nagy István kiemelte továbbá a migráció csökkentését, az agro-biodiverzitást és a családi farmokat támogató ugandai agrár-szaktanácsadási oktatási projektet, amely az Ugandába irányuló magyar tudás- és technológiatranszfer hatékonyságát erősítheti, Nigériában pedig magyar növénytermesztési technológiákat közvetítő gazdaság jöhet létre.

Felidézte, hogy a kormány eddig is támogatta a magyar-afrikai kapcsolatokat: rendszeresen üléseznek például a gazdasági vegyes bizottságok és a mezőgazdasági munkacsoportok, Magyarország szakértői és üzleti csoportokat fogad és küld a kontinens országaiba. A kapcsolatokat az utóbbi években a magyar és afrikai mezőgazdasági kutatóintézetek együttműködései is erősítik – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magas szintű együttműködéseket az afrikai államok is szorgalmazzák – áll a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.

Nigériában kísérleteznek új búzafajtákkal - háromszoros a hozam

2018. október 22. 03:37

Nigériában kifejlesztették a Reyna-28 és a Norman Borlaug fajtákat, amelyekről Salim Mohammed, a helyi búzafarmer-szövetség elnöke azt állítja, hogy hozamuk meghaladja a hektáronkénti három tonnát, míg a régi fajtákból csak egy tonnát takaríthattak be.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.