Agrárközélet

Nem látni, meddig drágulhat az alma

Agrofórum Online

A júliusi 617 forintos átlagos kilogrammonkénti árszintről 624 forintig drágult egyetlen hónap alatt az alma. Ez 105 százalékos egy éves pluszt jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árakról szóló gyorstájékoztatójából.

A zöldségek és gyümölcsök közöl csak a narancs és a citrom árának emelkedése tíz százalék feletti. Előbbi 44, utóbbi 36 százalékkal lőtt ki egy év alatt. A banán ehhez képest csak 2 százalékkal kerül többe, átlagosan 475 forintba. A zöldségek közül az uborka ára 2 százalékkal nőtt, de a késői burgonya 7, a fejes káposzta 12, a vöröshagyma 13, a paradicsom pedig 21 százalékkal még olcsóbb is lett.

A húskészítményeknél a drágulás volt a jellemző az elmúlt évben. A párizsi felvágott 23 százalékkal, a gépsonka 21 százalékkal, az olasz felvágott pedig 19 százalékkal kiugrik a mezőnyből, de a 4-8 százalékos plusz általánosan jellemzőnek mondható. Egyedül a csirkemellfilé lett olcsóbb a vizsgált húskészítmények közül. Az 1 százalékos mínuszt követően augusztusban átlagosan 140 forintba került egy kilogramm.

A szeszes italok közül az ízesített szeszes ital 14 százalékos drágulással vezeti a mezőnyt, de a minőségi sör 6 százalékos, a világos sör 5 százalékos drágulása is számottevőnek tekinthető. A vodka 5 százalékkal, a fehér asztali bor 4 százalékkal, a vörös asztali bor pedig 3 százalékkal kerül többe, mint tavaly augusztusban.

A többi, inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül a sertészsír 23 százalékkal kerül többe, mint egy éve, de a fehér kenyér 18 százalékos, a fényezetlen hántolt rizs 17 százalékos és a kristálycukor 16 százalékos áremelkedése is közelít a húsz százalékhoz. Tíz százalék felett drágult a tojás, a 2,8 százalékos és a 1,5 százalékos pasztőrözött ESL tej, a félbarna kenyér és a zsemle is. A trappista tömbsajt és a finomliszt is 10-10 százalékkal kerül többe, mint egy esztendővel ezelőtt. Ebben a kategóriában egyedül a tejes margarin ára csökkent, az 4 százalékkal kerül kevesebbe.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.