Agrárközélet

Rendkívüli osztalék jöhet a Tescónál

Agrofórum Online

Tízmilliárd dollárért adja el thaiföldi és malajziai üzleteit a Tesco. A brit kiskereskedelmi vállalat egy thai milliárdosnak adhatja el üzleteit.

A Tesco a tranzakciót követően 5 milliárd font összértékben dönthet különleges osztalék kifizetéséről a részvényesek számára. A vállalat az így befolyó összeg másik felét a brit piac újrastrukturálására fogja felhasználni – számolt be az Equilor Befektetési Zrt. A hír hatására a Tesco részvények árfolyama 2,8 százalékos mínuszban nyitott. A hétfői napon azonban 1,2 százalékos pluszt ért el, és 240,82 angol fontig szaladt a kurzus, amely napközben a 229,8 és a 243,3 angol font között mozgott. Az egy százalék feletti árfolyamnövekedés jónak számít a mostani nemzetközi befektetői hangulatban, ugyanis a száz legnagyobb egyesült királyságbeli cég tőzsdei teljesítményét mutató FTSE 100 index 6,9 százalékkal zuhant a koronavírus és a gazdasági visszaesés kapcsán kialakult eladói pánikhangulatban.

Az elemzők optimisták a céggel kapcsolatban, az átlagos célárfolyam 14 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet. A Tesco egyébként a kiskereskedelem mellett lakossági banki és biztosítási szolgáltatások értékesítésével is foglalkozik. Fő piaca az Egyesült Királyság és Írország. A nemzetközi üzletág a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Malajziát és Thaiföldet is magában foglalja a cégnél. A Tesco csaknem 460 ezer embert foglalkoztat a Marketscreener adatai szerint.

Az élelmiszerek mellett textiltermékek, gyógyszerek, számítógépek, optikai termékek, háztartási készülékek és egy árucikkek forgalmazásával foglalkozó társaság bevételeinek 79 százaléka az Egyesült Királyságból származik. Összesen több mint 6800 Tesco üzlet működik, de az on-line értékesítés is erős a cégnél. Európában 895 üzlete van a vállalatnak. A Tesco 1995 óta van jelen Magyarországon, ahol 14 ezer embert foglalkoztat a cég, amelynek 800 hazai beszállítója van. Hetente 3 millió vásárlót szolgálnak ki a 202 magyarországi egységben.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Növekedhet az import élelmiszerek aránya, ha csökkennek az agrártámogatások

2019. április 19. 08:02

Sajnálatos, hogy a 2020 utáni hétéves tervezési időszak előkészítésekor nem újabb programok indításáról folyik a vita Brüsszelben, hanem arról, mennyi pénz fog rendelkezésre állni és ebből mennyi jut hazánknak.

Nagy István: az agráriumban dolgozókra mindig számíthatunk

2020. szeptember 20. 10:39

Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.

Új adatbázisban tartják nyilván az uniós földrajzi árujelzőket

2019. április 3. 06:04

Az Európai Unió földrajzi árujelzései több mint 3400 termék elnevezését védelmezik, annak érdekében, hogy kiemeljék azok egyedi tulajdonságait, és megóvják az előállításukhoz szükséges hagyományos szakértelmet.

A vendéglátók is válasszanak helyi termelőktől!

2020. április 1. 08:53

A kiszállítást végző vendéglátás és a közétkeztetés szereplői a helyi alapanyagok, termékek választásával hathatós segítséget nyújthatnak a helyi termelők számára.