Agrárközélet

Továbbra is elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata

MTI

Elégedetlenségüket fejezték ki az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető szabályozás hiánya miatt a V4-országok agrárminiszterei a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén, Brüsszelben - közölte az agrártárca az MTI-vel kedden.

A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a kelet-európai tagállamok állampolgárait másodrendűként kezeljék a multinacionális élelmiszeripari cégek.

Emlékeztetett: az Európai Bizottság 2018 áprilisában mutatta be a fogyasztóvédelmi jogszabályokat módosító csomagját, mely a kettős minőség jelenségének kezelésére is tartalmaz javaslatokat. A jogszabálytervezetből a fogyasztóvédelmi munkacsoportban folytatott tárgyalások során nemrégiben kikerült az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlatát megszüntető rendelkezés – mondta. A téma mezőgazdasági vonatkozásai miatt a visegrádi országok agrárminiszterei kérték a Tanács elnökségi feladatait 2019 első félévében ellátó Romániát, hogy kezelje kiemelten a kérdést, illetve, hogy folyamatosan tájékoztassa a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsot a tárgyalások fejleményeiről.

Fotó: AM

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy a közép-európai tagállamok illetékes hatóságainak elmúlt 2 évben végzett összehasonlító vizsgálati eredményei is igazolták a jelenség létezését, amelyet a V4-országok miniszterelnökei 2017 októberében közös nyilatkozatban ítélték el. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló 2018-as beszédében szintén megerősítette, hogy az EU egyes területein nem lehetnek hátrányosan megkülönböztetett állampolgárok. Emellett az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának előzetes felmérései szintén alátámasztják a jelenség létét – írta az Agrárminisztérium.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Megbízhatóság és minőség: a legmagasabb szintű minőségtanúsítványt kapta a SPAR

2019. június 24. 10:47

Az önkéntesen vállalt IFS Logisztika kiépítését az üzlethálózat 2013-ban az országban elsőként kezdte el az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül a logisztikai folyamataiban, a tanúsítványt évről évre, immár hatodik alkalommal szerzi meg nagy biztonsággal.

24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum - előtérben az új károsítók és a precíziós növényvédelem

2019. október 19. 08:37

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet.

Miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet

2020. szeptember 22. 08:03

A lakosok mindennapi biztonságának szavatolása mellett olyan gazdaságilag is jelentős kihívásokkal kell megküzdeniük a szakembereknek, mint a jelenleg is fennálló afrikai sertéspestis, vagy a közelmúltban felszámolt madárinfluenza-járvány.

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.