Agrárközélet

Vámcsökkentés a baromfiágazat támogatása érdekében

Agrofórum Online

India 500 ezer tonna kukoricát importál jelentős mértékben csökkentett vámtarifával, az ázsiai ország ezzel is a baromfiágazatot akarja támogatni.

India ebben az évben 500 ezer tonna kukoricát importált engedményes 15 százalékos behozatali vámmal – tette közzé az indiai kormány. Az intézkedéssel Újdelhi megpróbálja növelni a baromfiipar számára szánt állati takarmány-ellátást.

India, a világ hetedik legnagyobb kukoricatermelője, általában 60 százalékos behozatali adót vet ki erre az agrártermékre.

A vámkontingens alapján a baromfi- és keményítőellátási ágazat végfelhasználói importálhatnak kukoricát – tájékoztatott a kormányzat egy közleményben.

Néhány évvel ezelőttig India a kukorica egyik legnagyobb exportőre volt Délkelet-Ázsia irányába, amikor is importőrré vált, mivel a termelés visszaesett, és nőtt a kereslet a hazai baromfi- és kukoricakeményítő-gyártók termékei iránt.

A kormányzat adatai szerint a 2019-es indiai kukoricaimport 312 389 tonnára ugrott, az egy évvel azelőtti 30 962 tonnáról.

India, amely nem engedélyezi a géntechnológiával módosított élelmiszernövények termesztését, szabályokat vezetett be annak biztosítása érdekében, hogy az import ne tartalmazhasson géntechnológiával módosított növényeket.

Újdelhi 10 ezer tonna tej és tejpor behozatalát is engedélyezte erre az évre engedményes 15 százalékos behozatali adóval – állt a kormány közleményében.

Az ország emellett engedélyezte a repceolaj és a napraforgóolaj mindegyikének 150 ezer tonnás behozatali kvótáit 45 százalékos, illetve 50 százalékos behozatali vámmal.

India az étkezési olajok legnagyobb importőre az egész világon. Elsősorban repcemagot, illetve repceolajat importál Kanadából, emellett napraforgóolajat Ukrajnából és Oroszországból.
A BV Mehta, a mumbai-i székhelyű Solvent Extractors’ Association (SEA) ügyvezető igazgatója szerint az indiai üzemek valószínűleg nem importálnak majd repceolajat és napraforgóolajat a vámkontingensek alapján, mivel a rendszeres behozatalra kivetett behozatali adó valójában alacsonyabb, csupán 35 százalékos.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sok a poloska? Térkép készül - segíthet!

2020. szeptember 30. 15:09

Térképre kerülhetnek a poloskák, így kiderülhet, hol és mekkora a fertőzöttség Magyarországon.

A nagy termés ellenére marad a moszkvai exportkvóta

2020. szeptember 29. 10:47

A jó betakarítási kilátások ellenére a gabonaexportra vonatkozó nem vámköteles kontingensek mechanizmusa továbbra is relevánsnak tekinthető.

Stabilak az osztrák mezőgazdasági jövedelmek

2020. szeptember 29. 06:47

Aggasztó a helyzet az osztrák erdőgazdálkodásban, ahol az éghajlatváltozás hatásai új rekordokat okoztak a sérült fák számában és az ezzel járó bevételkiesés tekintetében.

Jelentősen növekszik a mezőgazdasági termékek világkereskedelme

2020. szeptember 28. 11:33

A fejlődés mozgatórugóinak a növekvő jövedelmek, a korábbinál kevesebb kereskedelmi korlátozás és a technológiai fejlődés számítanak.

Nőtt a szarvasmarha kivitel

2018. május 10. 06:55

Marhahúsból 40 százalékkal többet szállítottak külföldre a feldolgozók, az áremelkedésnek köszönhetően a kivitel értéke ennél is nagyobb mértékben, összesen 64 százalékkal bővült.

A hazai baromfikat döntően jól tartják

2019. április 4. 10:03

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat.

Nem jók a baromfipiac idei kilátásai

2019. február 5. 09:33

Az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket produkált, de tavaly szeptember környékén már látszottak a jelei annak, hogy sok az áru, kezdenek felhalmozódni a készletek.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.