Állattenyésztés

Jobban fogy a pulyka- és csirkehús

Agrofórum Online

Leszámolt a madárinfluenzával a hazai baromfipiac, a termelés hosszú idő után októberben ismét visszaállt eredeti szintjére. A járvány ugyanakkor nem tűnt el nyomtalanul: bár az év végén erősödő forgalomra számítanak a piaci szereplők, az ágazat idei teljesítménye így is alulmúlja majd a tavalyi értékeket.

Kisebb maradványtünetekkel, de mára kigyógyult a hazai baromfiágazat a madárinfluenza-járványból – mondta a Magyar Időknek Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke. A szakember szerint október volt az első olyan hónap az évben, amikor a levágott baromfi mennyisége elérte a korábban megszokott szintet. Bár az év végén erősödő forgalomra számítanak, az ágazat idei teljesítménye így is alulmúlja majd a tavalyi értékeket.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy április óta nem találtak újabb fertőzött állatot a hazai állattartó telepeken, ebben pedig a szigorú hatósági munka mellett a termelőknek is nagy szerepük volt. – A gazdálkodók sokat tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek az országos főállatorvos által rendeletben rögzített előírásoknak. A munka eredményes volt, ezért is bízunk abban, hogy ebben a szezonban elkerüli hazánkat a megbetegedés, vagy ha mégis megjelenik a vírus az országban, a járvány mértéke jóval kisebb lesz, mint egy éve – fogalmazott az ágazat szereplőit összefogó szervezet vezetője.

A járvány a legnagyobb problémát a víziszárnyasok tartásában okozta: a fertőzés miatt a megszokottnál jóval kevesebb libát és kacsát tudtak feldolgozni az üzemekben. A szűkös kínálat pedig az árakra is hatással volt. Bár az év elején a korábbi 27 százalékról öt százalékra csökkent a baromfihúsok forgalmi adója, a liba és a kacsa ára hamar emelkedésnek indult. A BTT becslése szerint a fertőzés megjelenése miatt átlagosan tíz százalékkal nőttek az árak a hazai piacon.

A drágulás a csirkénél is egyértelműen elindult. Míg az év első hónapjában azonnali áresést okozott az áfacsökkentés, néhány hónapja megkezdődött a drágulás. Az áremelkedés részben a belpiaci kereslet élénkülésének tudható be. Csorbai Attila szerint a csirkehús forgalma az év eleje óta 8-12 százalékkal nőtt, ami bizonyos vállalkozásoknál az export rovására ment. A csirke mellett idén a pulykahús is jobban fogyott a megszokottnál. Ennek oka – az áfacsökkentés hatásai mellett –, hogy a madárinfluenza miatt egy időre gyakorlatilag hiánycikk lett a kacsahús a hazai boltokban, a vásárlók pedig pulykahússal helyettesítették a hiányzó terméket.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a feldolgozói és a fogyasztói árak egyaránt nőttek az elmúlt hónapokban. Érdekes, hogy míg a vágócsirke összességében nem drágult egy év alatt, tavaly 248 forintot fizettek egy kilóért a feldolgozóknak, az idén pedig 247 forint körül alakultak az árak, az egyes húsrészek ára jelentősen nőtt. A csontos csirkecomb feldolgozói ára például november közepén kilónként 431 forint volt az egy évvel korábbi 385 forint helyett. A csirkemellet 1026 forintért vették át a felvásárlók, míg egy éve még csak 954 forintot fizettek a feldolgozóknak.

Az alapanyagárak emelkedését a vásárlók is a pénztárcájukon érezhetik. Az AKI adatai szerint az elmúlt héten a csirkemell átlagára újra 1300 forint fölé került, míg néhány hónappal ezelőtt még 100 forinttal olcsóbban lehetett az áruhoz jutni boltokban. A legnagyobb drágulásról a csirkecomb esetében árulkodik a statisztika: míg május első hetében 517 forintba került egy kiló, addig november végén az ár elérte a 656 forintot.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb sertéspestises esetek Németországban

2020. szeptember 27. 08:32

A német kormány fontolóra veszi, hogy a gazdálkodóknak támogatást nyújtson, miután az árak csökkentek az ASP vadon élő állatokban való felfedezését követően.

Uniós oltalom alatt az Akasztói szikiponty is!

2020. szeptember 26. 05:37

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Megbénult a német sertéspiac

2020. szeptember 24. 12:17

A sertéseknek halálos kórt okozó vírus (ASP) továbbra is jelentős hatással van a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

2020. szeptember 23. 12:01

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Ismét megjelent a madárinfluenza hazánkban

2020. március 26. 11:10

A Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította tegnap a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma.

Baromfi-genetikai kutatóbázist adtak át Vas megyében

2018. október 31. 10:55

Egyre inkább elvárás, hogy a ketreces tojótyúktartást váltsa fel az alternatív - hagyományosnak is mondott - mélyalmos tartás, ugyanakkor olcsó tömegtermelésre a ketreces tartás még alkalmasabb.

Már 226 állattartó telepen mutatták ki a madárinfluenzát

2020. április 28. 08:34

Hasonlóan más európai országokhoz, nagy valószínűséggel a madárinfluenza-vírus fertőzést Magyarországon is a vándorló vadmadarak okozták.

Kiemelten fontos a magyar baromfi ágazat versenyképességének megőrzése

2019. október 5. 08:17

A hús- és baromfiipar Magyarországon élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelkedő ágazat.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/digitalnomads/public_html/staging/releases/20240911215937/public/cms/wp-includes/functions.php on line 5420