Növénytermesztés

A tárolóknak csak a fele alkalmas a gabona szabványos raktározására

Agrofórum Online

Október első napjaiban egyeztettük az interjú időpontját Párkányi Gáborral, az SGS Hungária Kft. üzletágvezetőjével. Nagyjából azt is megbeszéltük, hogy melyek azok a témák, amelyekről kérdezni szeretnénk. A kérdéseket azonban, ahogy az lenni szokott, felülírták a napi események, ebben az esetben Raskó György agrárvállalkozó nyilatkozata, így először is ezzel kapcsolatosan tettük fel kérdésünket az üzletágvezetőnek, aztán persze sorra került a többi is…

Nemcsak a szakmai, hanem a civil fórumokon is nagy teret kapott Raskó György azon kijelentése, miszerint idén a fuzárium szennyeződés akár a gabonatermés ötödét is érintheti, főként a teljes kiőrlésű termékekben bukkanhatnak fel egészségre ártalmas toxinok.

Sok ezer mérést végeztünk az országban a búzában lévő DON toxinokra. Ki merem jelenteni, hogy ha nem is százszázalékos a lefedettség, de mindenképpen reprezentatívnak tekinthető. Ezek alapján azt tudom mondani, hogy jelenleg a búza DON toxin értéke átlagosan az élelmezési határérték alatt van. A szóráskép alapján, húsz százaléka a méréseinknek az élelmiszeripari határérték felett van, tehát meg tudom erősíteni azt, amit Raskó György elmondott.

A szakszerűtlen tárolás kedvez a toxinszint emelkedésének

Beszélhetünk az elmúlt öt év mérései alapján valamifajta tendenciáról?

Rövid idő telt el ahhoz, hogy ezt akár agrotechnika, akár klíma szempontjából vizsgáljuk. Idén a problémát az okozta, hogy egyszerűen jött egy olyan év, amikor a márciusi-áprilisi csapadékhiány miatt a búza nem tudott megerősödni, kevésbé fejlett állapotban érte a májusi óriási csapadékmennyiség, így könnyebben fertőződött, ezt követően pedig az elszaporodott gombák elkezdték termelni a toxint.

Visszatérve a fuzáriummal fertőzött gabonához, ezek rövidesen tárolókba fognak kerülni. Növekedhet-e a tárolás során a fertőzés mértéke?

Szakszerűtlen tárolás során tud emelkedni a toxinszint. Egy szabályos tárolás esetén, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletet és a páratartalmat alacsony szinten tartjuk, és a gabona megfelelően tiszta állapotba került a tárolókba, akkor a gombák nem tudnak tovább élni, fejlődni.

Beázott siló, penészes búza

Mit tehet az a termelő, akinek határérték felett fertőződött a gabonája?

Azt javaslom elsősorban, hogy rostálja le, mert a keverékesség nagyon sok gombaképletet szokott tartalmazni. Vannak olyan tapasztalataink, hogy akár a felére is vissza tud esni a toxinszint egy alapos tisztítási folyamat után. Ha még ezt követően is magas, akkor nem lesz értékesíthető malmi búzaként. Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy csak takarmánybúzaként lesz áruba bocsátható, még akkor is, ha egyéb beltartalmi értékei alapján nem így kellene lenni. A takarmányipar is alkalmaz határértékeket, de ezek magasabbak, mint a malomipar esetében. Ezenkívül az is tudott, hogy a gabonakereskedők magasabb toxinszinttel is tudják értékesíteni az árut bizonyos export irányokba. A magasabb toxinszint mellett bioetanol üzemekbe, illetve hőerőművekbe is lehet hasznosítani az árut.

Gabonaőr, az SGS új fejlesztése

És mit tehetnek azok a termelők, akik azzal szembesülnek, hogy a gabonájuknak a határérték alatti, de aggályos a toxinfertőzöttsége?

Első lépésként nekik is azt javaslom, hogy ha tudják, tisztítsák le az árut, mert a kombájnok nem szoktak olyan tiszta árut előállítani mint a telepi tisztítók. Ezen túl pedig figyelniük kell a garmada állapotára. Mérjék a hőmérsékletét, a nedvességtartalmát, mintázzák, ne engedjék, hogy a bogárfertőzés elszaporodjon. A hosszú, meleg időszak után, október végén, november elején beköszöntenek a lehűlések, ennek óhatatlan velejárója a párakicsapódás, amely megjelenik a garmadán. Emiatt azt át kell mozgatni, forgatni, ha nem történik meg, akkor kialakul egy kéreg, ami lezárja a gabonát, az nem tud szellőzni, és elindulhat a penészedés. Azért lényeges mindez, mert a telepek nagy része november végén bezár, és majd csak január közepén nyit ki. Addigra ezek a tételek nagyon rossz állapotba kerülhetnek.

Kérgesedés, csírázott rész

Az SGS novemberben jelentkezik egy új termékkel, amely tulajdonképpen szenzor alapú és hőmérséklet, páratartalom és szén-dioxid mérésére egyaránt alkalmas. Ezt a műszert több ponton el tudjuk helyezni a garmadába, mégpedig úgy, hogy egy hosszú kábelt lejuttatunk annak több rétegébe. A kábelen másfél méterenként helyezkednek el a szenzorok, tetején pedig egy elektromos adó van, amely az adatok továbbításáért felel. A GPS meghatározás alapján gyakorlatilag mobiltelefonon, a nap bármely pillanatában tudjuk követni az áru hőmérsékletét, páratartalmát, szén-dioxid szintjét. A fejlesztés olyan alkalmazásra is képes, hogy riasztást küld SMS-ben vagy e-mailben abban az esetben, ha az értékek a megadottak fölé emelkedtek, illetve, ha az eszközt elmozdítják.

Gyakorlatban használták már ezt a műszert?

Nemrég voltam Spanyolországban, ugyanis ott történt a fejlesztés, tesztelés. A közelmúltban zajlott Bécsben az Európai gabonakereskedelmi árubörze, ott demonstráltuk a működését.

Valós, megtörtént eseményeken alapszik

Sokunk retinájába égtek azok a képek, amelyeket a közelmúltban a helytelen tárolási módok érzékeltetésére levetített. Tényleg ennyire rettenetes a helyzet, vagy ez volt a tárolók állatorvosi lova?

Több telepen tapasztalunk hasonló állapotokat. Ezek a helyzetek elkerülhetők lennének, ha a raktározott tételeket folyamatosan ellenőriznék. Ha már kialakult a probléma, akkor viszont sürgősen kezelni kell a tételt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor hatalmas károkkal számolhatunk. Sajnos több ilyen esettel is találkozunk.

Jellemzően kik fordulnak megbízással Önökhöz?

Legtöbbször azoktól a kereskedőktől érkezik hozzánk a megkeresés, akik szeretnék folyamatosan ellenőrizni az árujukat. Előfordul az is, hogy integrátorok vagy olyan nagyobb termelők keresnek meg bennünket, akiknek akkora árualapjuk van, hogy a felelősséget nem szeretnék kizárólag magukon hordozni. Én azonban a kisebb termelőket is arra buzdítom, hogy bízzanak meg bennünket, mert tonnánként csupán 100-150 Ft költséggel kell kalkulálniuk. Ezen a díjon mintát veszünk a terményből, és meghatározzuk a beltartalmi paramétereket a laboratóriumunkban. Az áru tulajdonosa pontosabban tudja árazni a termékét, és ki tudja szűrni a nemkívánatos anyagokat. Egy pontos fehérje- vagy olajtartalom érték nagyban befolyásolja a vételárat. A nemkívánatos anyagokra a következő példát hoztam: Öt beszállítója volt egy felvársárlónak, négynek volt certifikációja, tudták igazolni, hogy jó árut hoztak, így mikor minőségbeli kifogás lépett fel az összáruval kapcsolatosan, akkor a bíróság kizárásos alapon azt marasztalta el, aki nem tudta bizonyítani a megfelelő minőséget.

Tömörödött áru

A jelenlegi ismereteink szerint, mire számíthatunk idén a betárolt gabonával kapcsolatosan?

Nagy készletek vannak a raktárakban, napraforgóval sok megtelt, és a kukorica aratása még be sem fejeződött. Minél jobban megtöltjük ezeket a tárhelyeket, annál jobban oda kellene figyelni rájuk. Még mindig nem vesztett létjogosultságából a régi magyar raktározási szabványban olvasható tétel, miszerint, két-három méternél magasabban nem javasolt tárolni. Ma már szinte nem találunk olyan raktárat, ahol 2-3 méter alatt tárolnának. Jellemzően három méter felett halmozzák fel az árut, így az egységnyi árufelszínre nagyobb mennyiségű termény jut, tehát kisebb a szellőzési felület egységnyi súlyra vetítve. Az áru rosszabb szellőzése miatt elindulhatnak káros folyamatok a garmadában, mint melegedés, összeállás, nedvesedés, kártevőfertőzés, fermentálódás, penészesedés.

Melyek azok a műszaki szempontok, amelyeket figyelembe kellene venni egy raktár minőségénél?

Ha a tároló alja, oldala, fala nincs leszigetelve, erről nedves foltok is tanúskodnak, akkor ezt semmi körülmények között nem javaslom, mert a gabona nem tud száraz körülmények között pihenni. Lényeges az is, hogy ne töredezzen a padozat, ép legyen a fal, a tetők jó állapotúak legyenek, hogy ne ázzon be az áru. Nem árt, ha zárható a raktár, hiszen a környezet hőingadozása nem tesz jót a gabonának. Azonban a termelőnek is figyelemmel kell arra lenni, hogy az áruja száraz és tiszta legyen, hiszen, ha csak egy góc van a garmadába, az a környezetét is képes károsan befolyásolni. A keverékes áru azért probléma, mert a szemek közti légrést kitölti a keverék, így nem tudnak megfelelően szellőzni a szemek. A nedvesség, amit a gabona lead a hőmérséklet csökkenésével, a szemek közötti keverékesség felveszi, így nem tud eltávozni, sőt még állag problémát is okoz.

Környezet 10 fok, áru 32,7 fok 2019 februárjában

Ön szerint, jelenleg a tárolók hány százaléka felel meg a szigorúan vett elvárásoknak?

Abban az esetben, ha az áru tárolási magasságát is figyelembe veszem, akkor a jelenlegi tárolók fele alkalmas a szabványos árutárolásra.

Ez és a fertőzött áru mennyisége nem sok jót ígér a jövőre nézve…

Tapasztalataink alapján az év eleji készletek ellenőrzésekor a mennyiségek több mint felénél találunk valamilyen minőségi problémát. Ezek megelőzhetőek lennének a gondos árukezeléssel és a folyamatos ellenőrzéssel. Azt gondolom, hogy nagyfokú felelőtlenség, ha hagyjuk egy raktárban tönkre menni mindazt, amiért a termelésben egész évben véres verejtékkel megdolgoztunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30. 06:32

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni.

Csak pár nap maradt az EFA másodvetések elvetésére

2020. szeptember 25. 09:47

A másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben.

Kisebb lehet a vártnál a globális kukoricatermés

2020. szeptember 25. 08:17

A kormányközi testület havi frissítésű jelentésében 6 millió tonnával csökkentette kukoricatermésének előrejelzését, amely azonban még mindig rekordmagas, 1,16 milliárd tonnát mutat.

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

Emelkedést hozott az európai kereskedés

2020. július 4. 08:47

A párizsi tőzsdén ezúttal a vevők kerültek túlsúlyba. Az árjegyzések változásából az rajzolódik ki, mintha a csütörtöki mozgások korrekciója zajlott volna pénteken.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon

2018. szeptember 18. 17:01

Őszi árpából szinte biztos, hogy vetőmaghiányra kell számítani, tritikálénál valószínűsíthető, hogy el fog fogyni a szaporítóanyag, míg őszi búzánál a szakmailag elfogadható 40%-os (vagy a fölötti) felújítási arányhoz biztosított a fémzárolt vetőmag.

A stratégiai készletek feltöltésére készülhet Kína

2020. április 24. 07:48

Kína 30 millió tonnányi agrártermék vásárlására készül, hogy megvédje magát a koronavírus világjárvány miatt a globális ellátási láncokban esetlegesen fellépő zavaroktól.