Szőlő-Bor

Hamarosan megkóstolhatjuk az idei balatoni borokat

Magyar Idők

Jól halad a szüret a boglári borvidéken. Harminchét dél-balatoni település összesen 3200 hektár szőlőskertjében folyik a betakarítás ezekben a hetekben - írja a Magyar Idők.

A legkorábban érő szőlőfajta, a Csabagyöngye feldolgozása hamarosan befejeződik, és az Irsai Olivéré is jó tempóban halad, így hamarosan leemelhetjük az áruházak polcairól az első dél-balatoni borokat. Az idei szüretelésű Csabagyöngyéből készülő bor akár már e hónap közepén kereskedelmi forgalomba kerülhet, míg az első Irsai Olivér-termékek október végén várhatók.

Kéthelytől Kőröshegyig több mint 2800 családnak biztosít kizárólagos vagy részbeni megélhetési forrást a szőlőművelés. Az ültetvények és a pincészetek között ingázó szőlészektől megtudtuk: jó minőségű szőlő termett idén a Dél-Balatonnál. Az Irsai Olivér mustfoka a boglári borvidéken 18, a zenité 19, a sauvignon blanc-é 18-20 lett, és a savtartalmuk is megfelelő.

A tehetősebb szőlősgazdák korszerű kombájnnal takaríttatják be a termés gépi úton szedhető részét, a kisebb területen gazdálkodók helyi munkaerő híján jórészt az Alföldről a Balatonhoz érkező, húsz-harminc fős szőlőmunkás brigádokat fogadnak fel a munkálatok elvégzésére.

A boglári borvidéken gazdálkodók és az agrárkamara somogyi vezetői is közösségi szőlőfeldolgozó üzem létrehozását szorgalmazzák. Az érintettek ugyanis megengedhetetlennek tartják, hogy a dél-balatoni szőlő 70-75 százalékát kivigyék a megyéből és másutt dolgozzák fel – gyakran silány minőségű itallá.

A borászok szerint helyi feldolgozó létesítésére volna szükség, amelyhez természetesen kormánytámogatásra is pályázni kellene. Egy ilyen üzem a balatonboglári szakközépiskola kertész-borász szakán tanuló diákok gyakorlóhelyeként is hasznos szerepet kapna.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Ismét szőlő szerkezetátalakítási támogatás!

2018. november 7. 09:08

A szerkezetátalakítási terveket a helyi termelői közösségek készítették el az idén minden oltalom alatt álló eredet-megjelöléshez és földrajzi jelzéshez. A Magyar Államkincstár a most benyújtható egyéni terveket 2019. március közepéig bírálja el.

A kacs, a szőlő indája (2/1.)

2019. február 13. 04:47

A szőlő a különleges kúszó és futó növényi csoporthoz tartozik, amely tagjai sajátos szerveikkel a fény felé kapaszkodnak, támaszkodnak és rögzítik hajtásaikat. E fontos funkciót végző szerv a kacs (cirrhi), népiesen inda, formája ágkacs, ami kapaszkodásra módosult hajtásrész, szárképlet. A kacs képződésére, morfológiájára, a termesztésben való szerepére vonatkozó ismereteket tartalmaz az írás, amely a végül a kacs művészetekben való megjelenésével zárul.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.