Szőlő-Bor

Jó mostanság szőlésznek lenni!

Syngenta Blog

A Champagne régióban talán a legjobb termést szüretelték a francia szőlészek, ugyanakkor a szőlő felvásárlási ára idén is emelkedett. És ez az emelkedés jó tíz éve szinte folyamatos.

Kilónkénti átlagár (euró):

2006 – 4.81
2007 – 5.11
2008 – 5.40
2009 – 5.25
2010 – 5.36
2011 – 5.60
2012 – 5.73
2013 – 5.80
2014 – 5.89
2015 – 5.89
2016 – 5.90
2017 – 6.00
2018 – 6.20

Amint a Champagne Bruno Paillard tulajdonosa, Bruno Paillard elmondta, a régióban – időjárástól függően – hektáronként 4 és 16 tonna között szokott lenni a hozam, de idén nem egy területen elérték a 20 tonnát is.

Burgundiában is boldogok a szőlészek, hiszen a meleg és csapadékos tavasz után gyorsan megindult a növekedés, emellett a tenyészidőszakban idén nem volt semmiféle meteorológiai komplikáció. Az eső pedig éppen akkor jött – még a legmelegebb időszakban is –, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

A francia mezőgazdasági tárca friss jelentése szerint a burgundi és a beaujolais régióban a termés 21 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, és az újbor várható mennyisége megközelíti a 2,7 millió hektolitert. Ez szintén ötödével több, mint az elmúlt öt év átlaga.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Eredményes a szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása Egerben

2019. február 13. 14:47

A kiválósági központ kiemelt feladatai között szerepel a szőlő klón- és fajtahasználat újragondolása, innovatív növényvédelmi megoldások kidolgozása, továbbá a magyar szőlő és bor világsikerének előmozdítása.

Milyen zöldmunkát kell a szőlőben végezni?

2020. július 13. 07:11

Mikor és miért kell a szőlő csonkázását, hónaljazását elvégezni? Mi a haszna?

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.

Lehetőségek és útvesztők a szőlőültetvények tápanyag-gazdálkodásában

2018. szeptember 30. 14:22

A szőlőültetvények tápanyag-gazdálkodási tervét a talaj tápanyag-tartalmának vizsgálata és a levélanalízis eredményei után érdemes összeállítani. A jó tápanyagellátás a telepítés előtti feltöltő trágyázással indul, majd a termő ültetvények fenntartó trágyázásával folytatódik. A makroelem ellátásában a levéltrágyázás mint kiegészítő elem jön számításba.