A Champagne régióban talán a legjobb termést szüretelték a francia szőlészek, ugyanakkor a szőlő felvásárlási ára idén is emelkedett. És ez az emelkedés jó tíz éve szinte folyamatos.
Kilónkénti átlagár (euró):
2006 – 4.81
2007 – 5.11
2008 – 5.40
2009 – 5.25
2010 – 5.36
2011 – 5.60
2012 – 5.73
2013 – 5.80
2014 – 5.89
2015 – 5.89
2016 – 5.90
2017 – 6.00
2018 – 6.20
Amint a Champagne Bruno Paillard tulajdonosa, Bruno Paillard elmondta, a régióban – időjárástól függően – hektáronként 4 és 16 tonna között szokott lenni a hozam, de idén nem egy területen elérték a 20 tonnát is.
Burgundiában is boldogok a szőlészek, hiszen a meleg és csapadékos tavasz után gyorsan megindult a növekedés, emellett a tenyészidőszakban idén nem volt semmiféle meteorológiai komplikáció. Az eső pedig éppen akkor jött – még a legmelegebb időszakban is –, amikor a legnagyobb szükség volt rá.
A francia mezőgazdasági tárca friss jelentése szerint a burgundi és a beaujolais régióban a termés 21 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest, és az újbor várható mennyisége megközelíti a 2,7 millió hektolitert. Ez szintén ötödével több, mint az elmúlt öt év átlaga.