Szőlő-Bor

Növelnék a dél-balatoni borok népszerűségét

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a dél-balatoni borok népszerűségének növelése érdekében a somogyi borászok, sajtkészítők, pék- és húsipari vállalkozások kapcsolatát is erősíteni kívánja. A kamara Somogy megyei szervezete kezdeményezésére január végén megyei borászok és közéleti vezetők egyeztettek a dél-balatoni borok kitörési lehetőségeiről.

Több országosan elismert borászat van már a térségben – a Bujdosótól a Léglin át a Konyáriig –, és a dél-balatoni szőlő után nagy a kereslet: közel 75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik. Ellenben a felvásárlási ár országosan alacsony, valamint a szőlőhöz hozzáadott érték így nem a régióban jelenik meg. A dél-balatoni borok ismertségének, presztízsének növeléséért komoly megyei összefogás körvonalazódik, melyet az agrárgazdasági kamara indukált, valamint folyamatosan segít a jövőben is.

A NAK Somogy megyei szervezetének kezdeményezésére január végén megyei borászok és közéleti vezetők egyeztettek a dél-balatoni borok kitörési lehetőségeiről. Az érintettek egyetértettek abban, hogy a megyei szőlő- és borstratégiához csatlakozóan a borvidék egységesebb működésére és megjelenésére van szükség, az őstermelőktől kezdve a nagy borászatokig – építve a turisztikai régió magas fokú látogatottságára is.

A NAK a helyi értékeket összekapcsolandó, néhány hónapja sajtkészítő-borász szakmai találkozót is szervezett, ahol Somogy megye borászati szakemberei és sajtkészítői találkozhattak egymással. Továbbá 2017 tavaszán első alkalommal szervez a NAK Kaposváron a megyei borokra épülő fesztivált. Itt, valamint a későbbi eseményeken a borok mellett az azokhoz illő somogyi termékek is megjelennek, így sajtok, hús- és pékáruk.

Területét tekintve a dél-balatoni az ország ötödik legnagyobb borvidéke, és mintegy háromezer ember dolgozik a szőlőtermesztésben. A dél-balatoni borvidékről elmondható, hogy általánosságban alacsony a gazdák, borászok innovációs kedve, ugyanakkor a szőlőszerkezet korszerűbbé, hatékonnyá alakításában már van több pozitív példa, illetve jelenleg hét borászat is pályázik különféle üzemfejlesztésre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. 14:17

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük.

Még mindig a Lidl a legnagyobb hazai borexportőr - taroltak a saját márkás borok

2020. szeptember 17. 13:52

Egy Champion, három arany és három ezüst díjat nyert a Lidl Magyarország a 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Az áruházlánc a 2019-es gazdasági évben több mint 23,7 millió palack bort értékesített a hazai és külpiacokon egyaránt, mellyel megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését, így a teljes magyar palackos borexport közel 30 százalékát tudhatja magáénak.

Már elérhető a magyar bor hivatalos közösségimédia-oldala

2020. szeptember 15. 08:17

Megszületett a hivatalos Facebook és Instagram oldal Wines of Hungary - Personally név alatt.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

12 millió eurós borpromóciós programot indít az Agrárminisztérium

2019. november 19. 10:02

A borpromóciós program forrásaira a tervek szerint jövő márciusban és áprilisban lehet majd a pályázatokat benyújtani.

A jelenlegi időjárás segíti az aszúsodást

2019. október 21. 12:37

Az idei kifejezetten jó évjáratnak tűnik, az eddig bejött tételek szép egyensúlyt mutatnak, a szőlőknek kiváló az érettségi fokuk, a beltartalmi értékek sem vesztek el a nyári melegben.

Rövidesen uniós oltalom alá kerülhetnek új magyar borászati kifejezések

2019. február 12. 07:36

Minden egyes nap késlekedés lehetőséget vesz el a magyar borászoktól, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban.