Elindult a Magyar Borok Eredetmintázati Térképe Program. A H1-NMR módszer alkalmazásával a világ NMR-adatbázisához kapcsolódóan a hazai borrégiók, szőlőfajták és évjáratok adatbázisa és identifikációs algoritmusa készülhet el.
Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, ennek során egy modern eljárás segítségével megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét, amely a borok származási helyét és összetételét mutatja – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Közölte: a program megvalósítása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) stratégiai megállapodást köt a Diagnosticum Zrt.-vel. A megállapodás lényege, hogy a részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan – matematikai modellszámítás alapján elkészített – adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles.
A program megvalósítására a Diagnosticum Zrt. elnyert mintegy 4 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből. A tárca és a részvénytársaság együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak Magyarországon elérhetőek. Péterfy Ferenc, a Diagnosticum Zrt. elnöke elmondta, az elnyert uniós forrásból beszerzett új készülékeket egy szerencsi laboratóriumban helyezték üzembe.
A miniszter kitért rá: az a tanúsítvány – amelyhez a borászatok hozzájuthatnak ingyenesen, ha részt vesznek a programban – a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően. Ez pedig számottevően javíthatja a magyar borok piaci pozícióját, erősítheti a fogyasztói bizalmat. Egy-egy magyar bor „ujjlenyomata” ugyanis jól láthatóvá válik, ami ellenőrizhető egy adatbázisban is. Ez a program ugyanis kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem például információt ad arról a talajról is, ahol a borkészítéshez használt szőlő termett.
– Az eljárás alkalmazása hasznos lehet a borokon kívül más termékek esetében is, ahol az eredetvédelemmel gondok vannak, mint például a méz, egyes feldolgozott húsféleségek, szalámik, kolbászok, pálinkák és más szeszesitalok összetételének meghatározásában – jegyezte meg Fazekas Sándor.
Kiss Eliza, az FM kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa elmondta: a program végrehajtása már folyik, a labor kialakítása elkezdődött, a gépek telepítése megtörtént, innentől kezdve a borászok jelentkezésére van szükség, hogy részt kívánnak venni a programban.
Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága igazgatója arról beszél, hogy a mostani eljárás 52 paramétert dolgoz fel, és a különböző technológiákkal készült borokat is fel tudja dolgozni. Így beazonosíthatók maguk a borvidékek és a borvidékeken belül lévő kisebb területek is.
(MTI)