Zöldség-Gyümölcs

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

Agrofórum Online

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt májusban az előző év hasonló időszakához képest. Legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg.

Az élelmiszereken belül a párizsié és kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt. A sorban a szalonna a második 22,9 százalékos drágulással, de a párizsi felvágott, kolbász kategória is 22 százalékkal drágult. A sertéshúsért 20,7, a cukorért 15, a hús- és halkészítményekért, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategóriába tartozó élelmiszerekért átlagosan is 14,5-14,5 százalékkal kell többet fizetni. A sertészsiradék 13,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka kategória 12,6, a büféáruk pedig 9,1 százalékkal kerülnek többe, mint 2019 májusában.

A bolti kávé viszont 2,4 százalékkal olcsóbb lett, így az előző év hasonló időszakát 100 százaléknak véve jelenleg 97,6 százalékos az ára. A burgonyáért külön és az édesipari lisztes áruért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni. A száraztészta is olcsóbb lett 1,3 százalékkal, míg a vaj és a vajkrém ára 0,5 százalékkal csökkent. A diók, mák, mogyoró kategória ára viszont 0,6 százalékkal drágult, a tea 0,8, a margarin 1, a csokoládé és kakaó 1,2, a tartósított hústalan ételek pedig 1,5 százalékkal drágultak.

Összességében 2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. A teljes fogyasztóiár-indexben az élelmiszerek súlya 26,4 százalék, a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóiár-indexben 29,3 százalékos a szerepe ennek a főcsoportnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.