Zöldség-Gyümölcs

A friss hazai gyümölcs drágult a legjobban

Agrofórum Online

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt májusban az előző év hasonló időszakához képest. Legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg.

Az élelmiszereken belül a párizsié és kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt. A sorban a szalonna a második 22,9 százalékos drágulással, de a párizsi felvágott, kolbász kategória is 22 százalékkal drágult. A sertéshúsért 20,7, a cukorért 15, a hús- és halkészítményekért, illetve a zöldség, gyümölcs, burgonya kategóriába tartozó élelmiszerekért átlagosan is 14,5-14,5 százalékkal kell többet fizetni. A sertészsiradék 13,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka kategória 12,6, a büféáruk pedig 9,1 százalékkal kerülnek többe, mint 2019 májusában.

A bolti kávé viszont 2,4 százalékkal olcsóbb lett, így az előző év hasonló időszakát 100 százaléknak véve jelenleg 97,6 százalékos az ára. A burgonyáért külön és az édesipari lisztes áruért 1,6 százalékkal kell kevesebbet fizetni. A száraztészta is olcsóbb lett 1,3 százalékkal, míg a vaj és a vajkrém ára 0,5 százalékkal csökkent. A diók, mák, mogyoró kategória ára viszont 0,6 százalékkal drágult, a tea 0,8, a margarin 1, a csokoládé és kakaó 1,2, a tartósított hústalan ételek pedig 1,5 százalékkal drágultak.

Összességében 2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban negyedik hónapja lassult a fogyasztói árak növekedési üteme a januári 4,7 százalékosról és az áprilisi 2,4 százalék után. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. A teljes fogyasztóiár-indexben az élelmiszerek súlya 26,4 százalék, a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztóiár-indexben 29,3 százalékos a szerepe ennek a főcsoportnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Jó gyümölcstermés várható idén

2020. március 9. 08:23

Fennáll a lehetősége egy akár nagyon jó idei gyümölcstermésnek is, azt azonban az időjárás tavaszi és nyári alakulása határozza majd meg.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.