Zöldség-Gyümölcs

Átalakuló oltványértékesítés: Már nem a cseresznye a legnépszerűbb

Agrofórum Online

Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés. 

A rendkívül csapadékos nyár nyertesének tűnik a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet faiskolája. Az eddig lehullott bő csapadék ugyanis a szakemberek szerint kedvezően hatott a növényekre, ráadásul nagyban megkönnyíti az intézmény Érdi Állomásán október közepén induló kitermelési munkálatokat. A mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra valamint a mogyorósarjakra az utóbbi évek tapasztalatait erősítve már most nagy az érdeklődés. Meglepő adat viszont, hogy az utóbbi hét évben az értékesítési listát toronymagasan vezető cseresznye iránt mérséklődik a kereslet.

Pozitívan hatott a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomásán található faiskolára az idei, rendkívül esős nyár. A bő csapadék és nem túl meleg időjárás miatt a növények ugyanis rendkívül jól fejlődtek.

„Június közepétől fordult esősre a nyár, a nappali hőmérséklet pedig 25-30 Celsius fok között volt, és kánikula is kevesebbszer köszöntött be, mint az előző években. Mindezek hatására az oltványok és a szemzés előtt álló alanyok jobban fejlődtek. Augusztusban a csapadék ellenére a szemzési munkákat is időben el tudtuk végezni és az eredés is jónak mutatkozik” – mondta Schmidt Tamás, a faiskola munkatársa.

Október közepén nem pusztán a faiskola legnehezebb, rengeteg gépi és kézi erőt igénylő feladata, azaz az oltványok kitermelése, hanem azok értékesítése is megkezdődik. Megdöbbentő adat, hogy míg 2007-től 2012-ig szinte minden évben arányaiban a cseresznyéből értékesítették a legtöbb oltványt, addig az utóbbi években a körtéhez és szilvához hasonlóan mérséklődött irántuk a kereslet. Újabban a mandula, kajszi, meggy, dió és birs oltványokra, illetve a mogyorósarjakra nagy az érdeklődés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.