A szokásosnál enyhébb télnek és a melegebb tavasznak köszönhetően május közepére elárasztotta a brit üzleteket a helyben termesztett eper - írja a Syngenta blog.
Az időjárás nagymértékben segítette a virágzás és az érés felgyorsulását, így az eperszezon a szokásosnál hamarabb kezdődött.
Az Egyesült Királyságban termesztett összes gyümölcs közül a bogyósok rendelkeznek a legnagyobb, 24,5 százalékos piaci részesedéssel, ami az ágazatnak több mint 1,4 milliárd font bevételt jelent.
Az elmúlt évben a brit vásárlók 653 millió fontért több mint 131 ezer tonna epret vittek haza az üzletekből. A friss málna fogyasztása 17 százalékkal, a fekete áfonyáé 14 százalékkal nőtt, de a Farming című portál nem tér ki arra, hogy ez valójában hány tonnát is jelent.
A British Summer Fruits, az Egyesült Királyság szupermarketeibe szállított bogyók 95 százalékát képviselő iparági szervezet szerint a melegházakban való termelés felfutását új fajták is segítették.
Nick Marston, a British Summer Fruits elnöke elmondta: „Az ágazatban folyó fejlesztések, beleértve a zamatosabb, új bogyós gyümölcsfajták bevezetését, azt eredményezték, hogy most már az év kilenc hónapjára kínálhatjuk a vásárlóknak a legfrissebb, legmagasabb minőségű brit gyümölcsöket.”