Zöldség-Gyümölcs

A gombatermesztés mellett a fogyasztás is növekedik

NAK

Itthon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – derül ki a NAK körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről mintegy 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás mértéke is növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka (közel 3000 tonna) laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv; frissáruként megtalálható még – a csiperke és a laska mellett – jóval kisebb mennyiségben a shiitake gomba.

Magyarországon 18-20 nagyobb és mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Kecskemét a legnagyobb termőhely.

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak el fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú (például az egyetlen növényi D-vitamin forrás), értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gomba itthon inkább ősszel-télen keresett, pedig az év további időszakában is érdemes felvenni az étrendbe. Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, elveszítve így az értékes táp- és ásványi anyagokat. A termesztett gombát elegendő csak folyó víz alatt alaposan megmosni. A gombával bizonyos mértékben helyettesíthetőek a hús tápanyagai, valamint olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gomba könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalma: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

2019. október 19. 06:38

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?

A jövő 50 egészséges élelmiszere, amivel megmenthető a Föld

2019. szeptember 10. 12:47

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.

A kucsmagomba igazi tavaszi különlegesség

2019. április 20. 06:17

Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az „igazi”, az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amelyek sajnos kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek.