Zöldség-Gyümölcs

Ismét ingyenes zöldség-gyümölcs rendezvényt tart a kamara

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ingyenes szakmai programsorozatának keretén belül az őszi félévben is meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvényét.

A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága az őszi félévben is folytatja a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás területén működők szakmai ismereteinek bővítését. Az esemény 2018. október 26-27-én lesz Budapesten, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán.

A rendezvény célja az elméleti és gyakorlati tudás átadása, melynek során az első napon bemutatják a vonatkozó jogszabályokat, előírásokat, élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeket. A résztvevők megismerhetik az alapanyagokra vonatkozó előírásokat, a zöldség- és gyümölcstartósítás alapjait, a használható adalékanyagokat, esetleges kiváltásuk lehetőségét. Megtanulják a feldolgozást követő címkézési előírásokat, és megismerkedhetnek a legújabb innovációs eljárásokkal, trendekkel, fejlesztési javaslatokkal.

A második napon bontott csoportokban zajlanak a gyakorlati programok. A gyümölcsfeldolgozás során a lekvár- és befőttfélék, a levek, a szörpök és az aszalt termékek, a zöldségfeldolgozásban főként a savanyítást, a zöldséglevek és zöldségcsipszek készítését mutatjuk be. Az általános gyakorlatokon túl termékfejlesztési javaslatokkal és szemléletformáló, hasznos ötletekkel várják az érdeklődőket.

A programon való részvétel rendezett kamarai tagság mellett ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az utazás és az egyéb felmerülő költségek (a szállás, a programban foglalt ellátáson kívüli étkezések) a résztvevőket terhelik. A részletes programtervet tartalmazó meghívó és a regisztrációs link itt érhető el.

A programon összesen 20 fő részvételét tudják biztosítani, 10 fő zöldségfeldolgozó és 10 fő gyümölcsfeldolgozó csoportbontásban, ezért a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget. Jelentkezést követően a kamara munkatársai felveszik Önökkel a kapcsolatot! Kérdés esetén további információ: polczer.katalin@nak.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Ne bízza az időjárásra munkája gyümölcsét!

2020. május 5. 09:57

A gazdálkodók munkáját évről évre egyre több veszély fenyegeti, ezek közül leginkább ki kell emelnünk a szélsőséges időjárást, amelyet már idén is megtapasztalhattunk, hisz a március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy jelentős károkat okozott elsősorban a kertészeti kultúrákban, különösen a gyümölcstermesztésben. A fagyok után a következő károsító tényező az aszály lehet, amely hátráltatja a vetések kelését, fejlődését.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Őstermelői igazolvány: március 20. a határidő

2018. február 22. 09:08

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.