Zöldség-Gyümölcs

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

Agrofórum Online

A probléma a világ minden táján adott, ugyanis a boltban kapható paradicsomok döntő többsége nem igazán ízes, cseppet sem hasonlít a konyhakertekben termesztett egyedekhez. Most úgy tűnik, hogy kutatók megtalálták a megoldást erre a mindenkit érintő problémára, több ezer új, eddig nem ismert génre bukkantak paradicsomfajták vizsgálata közben.

A paradicsomot szinte minden ember szereti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évente 182 millió tonnát termelnek meg belőle világszinten. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig – a sciencedaily.com írása szerint – a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövénnyé nőtte ki magát. Van azonban egy hibája a boltokban kapható fajtáknak: jellemzően jóval kevésbé ízesek, mint a konyhakertekben termesztett társaik.

Ennek oka a mai szokásoknak megfelelő fajtanemesítésekben keresendő. Manapság ugyanis a nemesítők elsősorban arra figyelnek, hogy az általuk létrehozott fajták feleljenek meg az ökológiai kihívásoknak, tehát legyenek toleránsak a stresszel szemben, legyenek ellenállóak egyes, gyakran előforduló és pusztító betegséggel szemben, valamint álljanak ellen a károsítók ténykedésének is. Ez termesztési szempontból ideális, viszont így a paradicsomfajták íze háttérbe szorul, sok fajta szinte ízetlenné válik.

Azonban elképzelhető, hogy kutatók egy csoportja most megtalálta az ízhiány problémájára a megoldást! Kitartó munkájuk eredményeként 725 különböző nemesített paradicsomfajta, valamint azok vad rokonaik vizsgálatával létrehoztak egy úgynevezett pángenomot, amely tartalmazza a vizsgált fajták összes lehetséges génjét. Munkájuk során körülbelül 5000, korábban nem dokumentált gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelős gén is!

A most talán legfontosabb paradicsom gént „TomLoxC” névre keresztelték és működésére is rájöttek. Vélhetően katalizátorként szolgál a növényben, amely néhány lipid (zsír) – beleértve egyes illékony anyagokat is – bioszintézisét segíti elő, amelyek hozzájárulnak a paradicsom mindenki számára kedvelt aromáinak létrejöttéhez.

A jövőben a nemesítők vélhetően jobban fognak figyelni a frissen felfedezett gén jelenlétére, ezzel létrehozhatják a termelő és fogyasztó számára is legideálisabb paradicsomfajtákat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bajban az európai gyümölcsfeldolgozók

2020. szeptember 28. 08:17

A koronavírus terjedése miatti válság hatására a gyümölcsfeldolgozókban hiányzott a betakarítási munkálatokat végző idénymunkások egy jelentős része Nyugat-Európában ebben a szezonban.

A tavaszi fagyok miatt szálltak el a gyümölcsárak

2020. szeptember 20. 08:20

A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágultak a gyümölcsök tavalyhoz képest - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

2020. szeptember 10. 10:47

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az év első felében

2019. október 20. 11:55

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek 24 árucsoportja közül 17 exportértéke emelkedett, négyé csökkent, háromé stagnált.

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.